RSE: Srpski Elektrosever još nije ispunio obaveze iz licence za Kosovo 1FOTO MIROSLAV DRAGOJEVIĆ Danas

Srpska kompanija Elektrosever, koja je dobila licencu za distribuciju električne enrgije u opštinama na severu Kosova, još nije ispunila kriterijume za poslovanje koji proizilaze iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma. Dogovoreni su u okviru dijaloga Kosova i Srbije 21. juna.

Plan za implementaciju energetskih sporazuma predviđa da, ukoliko se dogovorene tačke ne implementiraju u roku od 100 dana od dobijanja licence, Regulatorni ured za energetiku može da povuče ili suspenduje dozvolu za pružanje usluga distribucije. Ipak, o takvoj odluci bi prethodno Kosovo i Srbija trebali da razgovaraju.

Elektrosever je licencu dobio pre 82 dana, u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom i može da pruža usluge distribucije. To je ćerka firma srpskog javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije, ali je osnovana u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom.

Iako bi rok za implementaciju ovog sporazuma mogao da istekne za oko tri nedelje, iz Regulatornog ureda za energetiku (ZRRE) tvrde da, na osnovu informacija kojima raspolažu, Elektrosever nije ispunio nijedan kriterijum definisan Mapom puta za implementaciju energetskih sporazuma.

Ovaj dogovor je trebao da otvori put za naplatu računa za utrošenu električnu energiju građanima na severu Kosova, gde većinu čine pripadnici srpske zajednice. Struja se u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić Zvečan i Zubin Potok ne plaća od 1999. godine.

Radio Slobodna Evropa (RSE) se obratio Elektroprivredi Srbije sa upitom dokle se stiglo u realizaciji Mape puta za realizaciju energetskih sporazuma, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Koje kriterijume treba da ispuni Elektrosever?

Na osnovu Mape puta za implementaciju dogovora, Regulatorni ured za energetiku je izdao licencu tri dana nakon potpisivanja sporazuma, odnosno 24. juna.

Potom je u roku od deset dana, Elektrosever trebao da potpiše tehnički sporazum sa Kompanijom za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS) i Kosovskim operatorom za prenos i tržište električne energije (KOSTT), a kako bi mogao da posluje na teritoriji Kosova.

Sledeći korak bi bio da petnaest dana od potpisivanja tehničkih sporazuma, Elektrosever dobije nekoliko identifikacionih kodova za obavljanje delatnosti. Onda bi nakon 30 dana KEDS i KOSTT mogli da pristupe trafostanici Valač na severu Kosova, kao i drugoj infrastrukturi za distribuciju električne energije.

Takođe, u Mapi puta za implementaciju energetskih sporazuma piše da će u roku od 45 dana od izdavanja licence, KEDS i KOSTT u konsultaciji sa Elektroseverom, dostaviti Regulatornom uredu za energetiku investicioni plan, troškove održavanja, kao i gubitke na mreži, na osnovu analize postojeće infrastrukture. Nakon što ZRRE dobije ovaj plan, trebao bi da ga odobri u roku od 21 dana.

Iz KOSTT-a za RSE navode da Elektrosever nije ispunio delove dogovora iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, jer im nisu dostavljeni ni dostupni podaci o potrošačima na severu Kosova. Ovaj korak je trebao da bude implementiran sedam dana nakon što je ZRRE izdao licencu srpskoj kompaniji.

Ipak iz Regulatornog ureda za energetiku napominju da još uvek ne može da se kaže da je dogovor „propao“, odnosno da je prerano da se tako nešto zaključi.

RSE se obratio i Vladi Kosova sa upitom koji su dalji koraci ukoliko Elektrosever ne ispuni predviđene kriterijume iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, ali odgovor nije stigao.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je u intervjuu za RSE 8. avgusta rekao da, ukoliko se ne realizuje sporazum o energetici, Priština neće moći tokom predstojeće zime da plaća račune za sever Kosova.

‘Neophodan pritisak međunarodne zajednice’

Ekspert za pitanja iz oblasti energetike Etem Čeku (Ethem Ceku) nije ni očekivao da će srpska kompanija Elektrosever ispuniti neophodne kriterijume, te ukazuje na činjenicu da sporazum o energetici iz 2013. godine do sada nije realizovan, već je napravljena Mapa puta za njegovo sprovođenje.

On smatra da bi samo veliki pritisak međunarodne zajednice, u ovom slučaju Evropske unije i Sjedinjenih država, rezultirao plodom, odnosno doveo do toga da Elektrosever ispuni kriterijume iz sporazuma.

Sporazum o energetici između Kosova i Srbije je bio neophodan kako bi se regulisala naplata računa građanima na severu, koji utrošenu električnu energiju ne plaćaju već dve decenije.

Dugove je od 2017. godine pokrivao Kosovski operator za prenos i tržište električne energije (KOSTT), odnosno Vlada Kosova.

Do tada su dug za sever paušalno plaćali građani Kosova iz ostalih opština južno od Ibra, tako što su im računi bili veći za 3,5 odsto, međutim, utvrđeno je da je ta praksa bila nezakonita.

Prema podacima KOSTT–a, gubici samo za 2021. godinu dostigli su iznos od 40 miliona evra.

Prema sporazumu o energetici kompanija Elektrosever je trebala da vrši distribuciju i vrši naplatu računa. Ova kompanija ne bi sama proizvodila struju, već bi je kupovala – od Kosovske energetske korporacije ili drugih dobavljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari