Rusija smanjila proizvodnju nafte za 700 hiljada barela dnevno 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Rusija je u martu smanjila proizvodnju sirove nafte za 700.000 barela dnevno, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju Blumberg.

Podsećanja radi, Rusija je u februaru upozorila da će smanjiti proizvodnju sirove nafte zbog zapadnih sankcija za 500.000 barela dnevno. Tada je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao da do smanjenja proizvodnje dolazi zbog zabrana uvoza iz Evropske unije i ograničenja cena domaćih proizvoda. Rusija je saopštila da je njen izvoz sirove nafte i goriva u potpunosti preusmeren od kraja marta, pri čemu je izvoz “crnog zlata” pao za samo 123.000 barela dnevno, ali je ostao iznad tri miliona barela dnevno.

Prema izvorima Blumberga, podaci Ministarstva energetike pokazuju da je Rusija proizvodila u proseku dnevno u martu 9,4 miliona barela bez kondenzata. U 2021, ruska proizvodnja nafte i kondenzata dostigla je 10,5 miliona barela dnevno.

To znači da je Rusija smanjila proizvodnju između 700.000 i 740.000 barela dnevno, značajno više u odnosu na navedenih 500.000 barela dnevno, konstatuje Blumberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari