Rusija u prvih 100 dana rata u Ukrajini zaradila 93 milijarde evra od izvoza fosilnih goriva 1

Rusija je zaradila 93 milijarde evra od izvoza fosilnih goriva tokom prvih 100 dana rata u Ukrajini, prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Prema izveštaju Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) Evropska unija je uvezla 61 odsto ruskog izvoza fosilnih goriva tokom tog perioda. Ruski prihodi od fosilnih goriva dolaze na prvom mestu od prodaje sirove nafte, a zatim slede prirodni gas, naftni proizvodi, tečni naftni gas i ugalj.

Evropska unija je prošlog meseca pristala na kompromisni sporazum kojim se smanjuje uvoz ruske nafte za više od dve trećine ciljanjem na rusku naftu koja se isporučuje morem, a privremeno izuzima naftu koja se isporučuje naftovodom.

Izveštaj CREA pokazuje da je globalni rast cena fosilnih goriva značio da je kasa Kremlja nastavila da se puni čak i dok je ruski izvoz u maju padao, a prosečne izvozne cene bile su za oko 60 odsto više nego prošle godine.

Kina, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Francuska su među zemljama koje su povećale kupovinu fosilnih goriva iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari