Šabačka Toplana snizila cenu grejanja za deset odsto 1Foto: Toplana Šabac

Pred početak predstojeće grejne sezone šabačka Toplana snizila je cenu grejanja za deset odsto. Osnovni razlog je visoka elektronergetska afikasnost po čemu je Šabac uvršten u grupaciju tzv. pametnih gradova.

JKP Toplana greje oko 7.500 stanova i brojne ustanove i preduzeća. Sa snagom od oko 90 megavata dovoljno je da podmiruje postojeće potrebe, a dosadašnjim aktivnostima praktično ušteđena je jedna toplana.

Do sada je termoizolavano oko 1800 stanova, a uz stiropor od deset centimetara i ugradnjom PVC stolarije i termostatskih ventila uštede se kreću i više od 30 odsto po domaćinstvu. Korak dalje napravljen je zaduživanjem Toplane za 2,5 miliona evra kako bi se termoizolovalo još oko 40 zgrada. Tokom leta ovi poslovi obavljeni su na nekoliko zgrada u Benskoj Bari. Ono što se nudi domaćinstvima je kredit na 12 godina, a on se otplaćuje iz tih ušteda.

Primera radi za takve stanove za 55 kvadrata godišnje treba izdvojiti manje od 50.000 dinara, a bez izolacije ti troškovi su barem duplo veći. Pri tom redovnim održavanjem i rekonstrukcijom postrojenja i zamenom dotrajalih podzemnih instalacija gubitak na mreži je manji do deset odsto, što je u rangu najefikasnijih evropskih toplana. Prelaskom na gas umesto mazuta znatno su smanjena aero zagađenja.

Primera radi Opšta bolnica, sa oko 30.000 kvadrata, je imala toplanu na mazut, a sa prelaskom na gas nema više dimnih oblaka nad gradom. Takođe i jedna kotlarnica od dva megavata preuređena je na upotrebu gasa. Uz sve to na Letnjikovcu je instalirana energana na biomasu za potrebe škole, vrtića i još nekoliko objekata, sa mogućnošću priključenja 300 domaćinstava.

Međutim, još nije uređeno tržište sirovina, a pored jeftinijeg grejanja omogućilo bi se da poljoprivredna domaćinstva zarade na prodaji biljnih ostataka sa njiva.

Najnoviji iskorak je ugradnja solarnih panela, a sama Toplana na krovu instalisala je 12 panela snage tri kilovata. Pozvala je i domaćinstva da krenu tim putem. Na taj način viškove bi mogli da prodaju na tržištu električne energije. O ozbiljnosti čitavog poduhvata dovoljno govori što je osnovana prigodna Akademija za elektroenergetsku efikasnost što će doprineti edukaciji građana a posebno mladih. Boljem poslovanju

Toplane doprineće priključenja novih korisnika na oko 20.000 kvadrata. Posebna pogodnost data je domaćinstvima koja su udaljena na pedestak metara od vrelovoda, a imaju dobru termoizolaciju, koji će dobiti besplatan priključak.

S druge strane prethodno je postavljeno oko 200 kilometara gasovodne mreže na koji mogu da se priključe individualna domaćinstva na gradskom kao i na prigradskom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari