Šabić: Postupak u Železnicma Srbije 1Foto: Aleksandar Veljković

Rodoljub Šabić saopštio je danas da je pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem zakona o zaštiti podataka o ličnosti u preduzećima Železnica Srbije.

Postupak je pokrenut povodom informacije da je od zaposlenih zatraženo da dostave niz podataka o ličnosti za bračne drugove i decu, kao i dokumente kojima se ti podaci potvrđuju, a da nije naveden ni pravni osnov ni svrha prikupljanja tih podataka.

U postupku koji je do sada sproveden u preduzeću A.D. „Infrastruktura železnice Srbije“ utvrđeno je da je osnov za prikupljanje i obradu ličnih podataka „Predlog programa rešavanja viška zaposlenih“.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti upozorava da taj dokument, čak i da je usvojen, nikako ne može predstavljati valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

Posle upozorenja poverenika, v.d. generalnog direktora „Infrastrukture železnice Srbije“ naložio je svim organizacionim jedinicama da se odmah obustavi dalje prikupljanje i obrada podataka o ličnosti članova porodičnih domaćinstava zaposlenih.

Šabić u saopštenju ističe da će postupak nadzora sprovesti do kraja u svim preduzećima Železnica Srbije, o čemu će obavestiti javnost. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari