Saković: Setva pšenice u Srbiji pri kraju, požnjevena se malo izvozi 1Fotot MP - Polje pšenice u Zrenjaninu

 Setva pšenice u Srbiji privodi se kraju i do sada je zasejano oko 500.000 hektara od planiranih oko 600.000, rekao je danas direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žita Srbije“ Vukosav Saković.

On je za Betu rekao da je u Vojvodini zasejano oko 90 odsto od planiranih oranica, a da se malo više kasni u centralnoj Srbiji zbog otežane berbe kukuruza na njivama gde treba da se zaseje pšenica.

„Ove jeseni postoji veće interesovanje za setvu pšenice nego prošle godine jer je cena bila veća i u toku žetve, a i sada je od 21 dinar po kilogramu do 21,50 dinara i viša je za oko dinar nego na medjunarodnom tržištu“, rekao je Saković.

Dodao je da je ta razlika u ceni na domaćem i inostranom tržištu razlog što je slab izvoz i što bi za izvesno vreme mogla da utiče na rast ponude u Srbiji i pad cena.

Vlasnici pšenice, prema njegovim rečima, odugovlače sa prodajom jer očekuju da cena poraste na 23 dinara, jer je ove godine dostizala u jednom trenutku i 22,50 dinara za kilogram.

„Legitimno je pravo da prodavci traže što veću cenu, ponekad dočekaju da ona poraste, a ponekad se i prevare“, rekao je Saković.

Uslovi za setvu pšenice su, prema njegovom rečima, ove jeseni bili dobri i ko je posejao na početku optimalnog roka, pre mesec dana, ta pšenica je nikla i polja se zelene.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je cena pšenice ove godine „za nijansu“ bolja nego prošle godine i da je vlasnici „drže na lageru jer čekaju da poskupi“.

Jakšić je rekao da je on prošle godine pšenicom zasejao 55 hektara, a ove 40 jer je nije uspeo da na licitaciji zakupi državno zemljište koje je dodeljeno pre svega stočarima na opštini gde se nalazi.

Trgovina suncokretom i uljanom repicom je, prema podacima „Žita Srbije“ završena, a soja se na domaćem tržištu prodaje po ceni od 47 do 48 dinara po kilogramu.

U udruženju „Žita Srbije“ navode da se mesečno izvozi po oko 30.000 tona soje, a moglo bi oko 350.000 tona, što je oko polovine ovogodišnjeg roda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari