Rupa u budžetu PIO fonda zbog nemogućnosti da se naplate doprinosi je sve veća, a nezaposlenost i siva ekonomije su samo jedan deo uzroka deficitarnosti, kaže za Danas direktorka PIO fonda Dragana Kalinović. Ona ističe da je država prošle godine iz budžeta izdvojila za PIO 220 milijardi dinara, što je oko 47 odsto, dok je 51 odsto sredstava obezbeđeno iz izvornih prihoda.


– Deficit ove godine je oko 7,5 milijardi dinara ali to je razlika u kretanju inflacije. Problem koji nas stalno prati je naplativost doprinosa. Poslednji izveštaj koji smo dobili od PU pokazuje da pravna lica duguju 80 milijardi dinara i da je od toga moguće naplatiti svega pet milijardi dinara – napominje Kalinović. Ona ističe da je prethodnih godina više od 9.000 subjekata brisano automatskim stečajem i da je to nekih 18 milijardi dinara koje se ne mogu naplatiti.

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević kaže da su nedisciplini doprineli i ekonomska kriza, ali i sistemski zakoni, o privatizaciji i stečaju.

– Kada pogledamo koliko preduzeća je otišlo u stečaj vidimo da se dug iz dana u dan povećava. Privreda je u problemu, investicije su pale, smanjuje se produktivnost, manje je radnih mesta i prihod pada – kaže Radosavljević. Otkad nema SDK, od 2004, napominje on, isplata zarada prepuštena je bankama, i platni promet je sada kod njih. PU ima obavezu, prema njegovim rečima, da kontroliše plaćanje tih doprinosa, ali teško jer bi to značilo kontrolu 117.000 poreskih obveznika

– Problemi sa neplaćanjima doprinosa su toliko narasli da se više ne mogu tolerisati. Stanje je nepodnošljivo i tako više ne može. Početkom godine tražili smo od Vlade da se ovako stanje prekine i nađu instrumenti da se refundiraju doprinosi – ističe on i napominje da u Hrvatskoj banke imaju obavezu da obaveste PU da su podigle novac za doprinose i od tada imaju rok od osam dana da to urade. Ako to ne uradi, kaže Radosavljević, pokreće se postupak i da su to modaliteti koji daju rešenja.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać

kaže da je naš sistem takav jer mi imamo jednu grupu privilegovanih jer se poreklo njihovog novca ne kontroliše..

– Direktor PU je jednom rekao da postoje odredbe u zakonu zbog koje oni ne smeju da objavljuju podatke. Čitav sistem javnih finansija je potpuno nekontrolisan i mi ne znamo kako se puni budžet i ko ne plaća i ne znamo ni kako se troši. Godinama nema revizije i videli smo da se njihovi izveštaji odnose na samo mali deo budžeta – ističe Barać.

To se ne dešava slučajno, napominje ona, jer sprega između tajkuna i političkih stranaka i tajnih službi je ta koja ne dozvoljava da se desi bilo koji pomak u demokratskoj proceduri

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari