Još jedan propust u Šapićevom sistemu za plaćanje javnog prevoza: Kartu za autobus moguće kupiti samo na latinici, ćirilica - ne radi 1Foto: Beta/Milan Timotić

Ukoliko probate da pošaljete poruku kako biste kupili kartu za gradski prevoz u Beogradu, a da vam je na telefonu uključena ćirilična tastatura, nećete uspeti. Stići će vam poruka da ste „poslali zahtev u pogrešnom formatu.“

 

Još jedan propust u Šapićevom sistemu za plaćanje javnog prevoza: Kartu za autobus moguće kupiti samo na latinici, ćirilica - ne radi 2
Foto:Screenshot

Ne bi ovo bilo problematično da naša javnost i političari javno i uporno ne insistiraju na upotrebi ćirilice. Naime 15. septembra 2021. godine donet je Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma po kom se obavezuju, između ostalog, i državni organi da koriste ćirilicu u svom radu.

U svakom autobusu i na svakom stajalištu se nalaze plakati, na kojima se nalaze informacije o mogućnostima za kupovinu karata putem SMS poruke i ispisani su – čiriličnim pismom.

U decembru su postavljene info-table na većini stajališta koje pokazuju za koliko minuta i stanica dolazi autobus. Na njima može uvideti isti problem kao i na aplikacijama, a to je preskakanje dolazaka autobusa, tojest redovno se dešava da na listi najavljenih dolazaka nema određenog autobusa, a on se onda ubrzo pojavi.

Podsetimo, sredinom maja je pušten novi sistem naplate karata u gradskom prevozu Beograda, dok je od polovine jula građanima dostupna aplikacija preko koje se može kupiti karta i proveriti kada dolazi autobus.

Iako je prošlo više od  šest meseci od predstavljanja novog sistema naplate karata GSP Beograd, u prestonici sa oko 2 miliona stanovnika imaju i dalje samo 10 prodajnih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari