Šaren grad i Beogradska tvrđava u vrhu liste najposećenijih lokacija na usluzi Gugl Strit Vju 1Foto: Shuttterstock

Kompanija Gugl je 2007. godine objavila prve Strit Vju fotografije San Franciska, Njujorka, Las Vegasa, Majamija i Denvera.

Od tada je prošlo 15 godina, a Strit Vju automobili opremljeni kamerama zabeležili su i podelili više od 220 milijardi fotografija i prešli preko 16 miliona kilometara, što je jednako obilasku oko zemaljske kugle više od 400 puta, objavila je kompanija Gugl.

– Međutim, ulice nisu bile granica. Zabeležene su i fotografije unutar kulturnih znamenitosti, visoko u svemiru ili duboko u okeanu. Na 15. rođendan Strit Vju usluge objavljeni su podaci o najposećenijim i najatraktivnijim lokacijama širom sveta koje su korisnici tražili u prethodnih godinu dana, a među njima se nalaze i srpske znamenitosti i popularne turističke lokacije – navodi se u saopštenju.

Dodaju da je na samom vrhu globalne liste država sa najviše posećenih lokacija na Strit Vju usluzi u toku protekle godine našli su se Indonezija, SAD i Japan, dok četvrto i peto mesto zauzimaju Meksiko i Brazil. Srpski gradovi, muzeji i znamenitosti takođe su probudili značajno interesovanje korisnika, pa je tako Srbija, tokom protekle godine, zauzela 50. mesto na listi 100 najposećenijih zemalja na Strit Vjuu.

U saopštenju objašnjavaju da je uz Strit Vju moguće posetiti mesta kao što su pešačke zone, planinski vrhovi ili dubine okeana. Ipak, tri lokacije su privukle najviše interesovanja korisnika tokom prošle godine: sva 154 sprata Burdž Kalife u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koja je proglašena najvišom zgradom na svetu; kultna Ajfelova kula u Francuskoj sa čijeg vrha se pruža fenomenalan pogled na Pariz; kao i specijalna kolekcija slika Tadž Mahala u Indiji.

Kada je reč o Srbiji pet najposećenijih lokacija na usluzi Strit Vjua, koji je u Srbiji prisutan od 2013. godine, tokom prethodne godine bile su Šaren grad u blizini Kruševca, Beogradska tvrđava, braničevski manastir Trumane, Hram svetog Save i beogradski Zoološki vrt. Muzeji i istorijski lokaliteti su takođe mesta koja su privukla pažnju, najviše Muzej Nikole Tesle, Kuća cveća, Muzej iluzija Beograd, arheloški lokalitet lepenski vir i Beli dvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari