Saudijska Arabija i Kina grade rafineriju i petrohemijske komplekse vredne 12.2 milijarde dolara 1

Saudijski naftni gigant Saudi Aramko potpisao je s kineskim partnerima sporazum o 12.2 milijarde dolara vrednom projektu izgradnje rafinerije i petrohemijskog kompleksa na severoistoku Kine a radovi bi trebalo da počnu tokom 2026. godine, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Projekat u gradu Panjinu u provinciji Liaoning biće drugo veliko Aramkovo rafinerijsko-petrohemijsko ulaganje u Kini. Zajednička firma Huajin Aramko petrohemikal kompani izgradiće rafinerijski kompleks za preradu 300.000 barela dnevno, koji će godišnje proizvoditi i 1,65 miliona tona etilena i dva miliona tona paraksilena, objavila je saudijska firma.

Očekuje se da će projekat koštati 83.7 milijardi juana (12.2 milijarde dolara), rekla je partnerska grupa Panjin Xicheng Industrial.

Nešto više od polovine udela u novom kompleksu držaće kineski proizvođač vojne opreme Norinko grupa, Aramko 30 posto, a Panjin Xincheng 19 odsto. Izgradnja kompleksa počeće u drugom tromesečju pošto je potrebno da se za projekat osiguraju potrebna administrativna odobrenja, saopštava Aramko.

Očekuje se da će pogon biti potpuno operativan do 2026. godine, dodaje se.Aramko će kompleksu isporučivati do 210.000 barela sirove nafte dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari