Prognozno-izveštajni sistem u poljoprivredi prekograničnog regiona, naziv je projekta koji su tokom proteklih petnaest meseci zajednički realizovali Federalni zavod za poljoprivredu u Sarajevu i Poljoprivredna stručna i savetodavna služba u Užicu.

Projekat, koji je sa skoro 300.000 evra podržala EU, a čiji su partneri bili Sarajevska ekonomska razvojna agencija (SERDA) i Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica, deo je Programa prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prvi put u Srbiji i BiH osmišljen je sistem koji, uz upotrebu savremene informacione tehnologije, obrađuje i poljoprivrednicima prosleđuje brze informacije o vremenskim prilikama i stručne savete o blagovremenoj zaštiti useva od biljnih bolesti i štetočina. Primenom tog sistema, poljoprivrednici će smanjiti troškove, jer je manja upotreba hemijskih zaštitnih sredstava, unaprediće i povećati proizvodnju i zaradu, a potrošači će dobiti kvalitetan i zdrav proizvod.

Na području Zlatiborskog okruga i u istočnoj Bosni postavljeno je 35 agrometeoroloških stanica. Poseban softver obrađuje podatke i poljoprivrednicima blagovremeno, putem SMS poruka, prosleđuje savete o zaštiti useva, koje bi trebalo da tretiraju hemijskim sredstvima samo onda kada je to opravdano.

– Više od 250 poljoprivrednika na području zlatiborskog okrugu dobija SMS o povećanom riziku od biljnih bolesti – navela je Bojana Nešić iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Užice, inače menadžerka projekta, dodavši da za tu uslugu raste interesovanje poljoprivrednika.

Prema rečima Samira Čamdžije, zamenika direktora Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva, u istočnoj Bosni tu uslugu trenutno koristi oko 120 poljoprivrednika.

Podsetivši da je to peti projekat iz poljoprivrede koji je realizovala RRA Zlatibor iz Užica, Slavko Lukić, direktor te agencije, objasnio je da je od januara na snazi ugovor koji je Srbija potpisala sa EU o liberalizaciji cena poljoprivrednih proizvoda, a potom istakao da su su ti proizvodi u EU subvencionisani velikim iznosima, što bi moglo da šteti našoj proizvodnji.

– Osim jačanja konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvoda, projekat je značajan i zbog uvođenja novih koncepata u razvoj poljoprivrede i nabavke moderne opreme, za šta u našoj zemlji nema para, a što je odavno praksa u zemljama EU – rekao je Lukić i pozvao poljoprivrednike, čija su imanja u blizini agrometeoroloških stanica, da se uključe u taj sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari