Bošković: Konsolidacija bankarskog sektora će se nastaviti 1Foto: Miloš Obradović

Tokom prvih sedam meseci ove godine Sberbanka Srbija je ostvarila neto profit od 11,2 miliona evra čime je ispunila cilj za 2021. godinu, rečeno je konferenciji za medije ove banke. Vladimir Bošković, predsednik IO Sberbanke ocenio je da će ovo biti “najuspešnija poslovna godina”.

“U programu kreditiranja privrede uz državnu garancijsku šemu do kraja jula odobrili smo 158 miliona evra što je 7,6 odsto ukupnih kredita u okviru garantne šeme i 10 odsto ukupnih klijenata”, istakao je Bošković uz napomenu da im je već odobren drugi lot ovih zajmova.

Prema nejgovim rečima štednja građana je dostigla 600 miliona evra, dok je iznos kredita fizičkim licima 500 miliona evra.

On je ocenio da se u bankarskom sektoru dešava konsolidacija i da će na tržištu ostati “bliže 15 nego 20 banaka”.

“Tendencije su takve da nije izvesno da će banke moći da ostvare planirani povraćaj kapitala i moraće da menjaju strategije. Banke sa tržišnim učešćem ispod dva odsto imaće problem da obezbede vidljivost i tražiće druge strategije, izlaz ili sjedinjavanje sa većim bankama”, rekao je Bošković.

Ocena bankara je da će u narednih godinu, dve sigurno ostati politika niskih kamatnih stopa na međunarodnom tržištu i u tim uslovima najznačajniji izvori prihoda za banku, osim neto kamata i naknada je snižavanje troškova i efikasnost.

“Margine su jako niske i težimo da obezbedimo što više kamatonosnih prihoda, ali i što više usluga koje donose naknade”, istakao je Bošković.

Prema rečima člana IO Miloša Nedeljkovića 70 odsto klijenata banke koji tu primaju platu koristi digitalne usluge.

„Mi smo banka sa najvećim obimom odobrenih kredita po filijali. Spremamo i novi proizvod kreditiranje onlajn kupovine. Takođe smo jedna od tri banke koja učestvuje u projektu Vlade Srbije, odnosno Kancelarije za IT i e-upravu “Moji podaci za banku” koji omogućava građanima da nam podatke i dokumentaciju za dobijanje kredita dostavljaju u digitalnoj formi preko portala eUprava”, istakao je Nedeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari