SDS: Kako je moguće da je deonica auto-puta u RS duplo skuplja u odnosu na Srbiju 1ilustracija Foto: Freeimages / leovdworp

Zamenik predsednika Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Radović izjavio je danas da je nerealna cena deonice autoputa Brčko-Vukosavlje, koja iznosi 760 miliona konvertibilnih maraka (oko 390 miliona evra), odnosno 23 miliona maraka (skoro 11,8 miliona evra) po kilometru.

Radović je postavio pitanje kako je moguće da je u Republici Srpskoj gotovo dva puta po kilometru skuplja gradnja auto-puta u odnosu na auto-put u Srbiji, koji se uz to, kako je naveo, gradi na mnogo zahtevnijem terenu.

„Veoma zahtevna deonica od 77 kilometara autoputa (sa šest traka) i brze ceste (sa četiri trake) na relaciji Ruma-Šabac-Loznica košta oko 910 miliona KM (oko 466 miliona evra)“, kazao je on, saopšteno je iz SDS-a.

Prema njegovim rečima, u tu cenu uključena je i izgradnja mosta na Savi dužine 1,3 kilometra, kao i vijadukta sa izlazima na autoput.

Radović je istakao da cena tog puta u Srbiji iznosi 11,8 miliona maraka (oko šest miliona evra) po kilometru, dok je vlast RS ugovorila cenu od 11,8 miliona evra po kilometru.

„Ova saobraćajna dionica u Srbiji je veoma opterećena, što ubrzava njenu isplativost na rok od maksimalno 40 godina, dok je isplativost našeg puta Brčko-Vukosavlje oko stotinu godina“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, postavlja se logično pitanje – kako je moguće da je u Republici Srpskoj za gotovo dva puta po kilometru skuplji auto-put koji se gradi na ravnom prostoru, bez mosta preko reke, i izlaznog vijadukta, od ovoga na relaciji Ruma-Šabac-Loznica.

„Ako uporedimo samo ova dva projekta, jasno je da vlast RS rasipa novac i ovako skupim i prilično neisplativim projektima ne ostavlja mogućnost za rast plata i penzija, ali i za rasterećenje privrede od visokih nameta“, istakao je Radović.

Prema njegovim rečima, važno je i to što Vlada Srbije ovu saobraćajnicu oko 70 posto finansira vlastitim sredstvima, dok vlast RS za sve, pa i za ovaj auto-put diže kredite, ne vodeći računa
o isplativosti i ceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari