Selaković: Opredeljeno 6,85 milijardi dinara za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je danas da će Sporazum o učinku Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za 2023. godinu omogućiti sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja, za šta je u ovoj godini opredeljeno 6,85 milijardi dinara.

Selaković je, nakon potpisivanja Sporazuma sa direktorem NSZ Zoranom Martinovićem, objasnio da će to pružiti priliku da se kroz planirane mere zapošljavanja u Srbiji zaposli 21.205 nezaposlenih lica, navodi se u saopštenju.

On je podsetio da se danas obeležava Međunarodni dan socijalne pravde, istakavši da kada govorimo o društvu blagostanja i jednakih šansi za sve, onda je to društvo koje omogućava svojim građanima da se zaposle, ukoliko nemaju zaposlenje.

Selaković je kazao da će u mere aktivne politike zapošljavanja u 2023. godini biti uključeno 2.285 osoba sa invaliditetom i poručio da resorno ministarstvo, Nacionalna služba za zapošljavanje i Vlada Srbije nastavljaju rad na povećanju zapošljavanja naših sugrađana, sa posebnim fokusom na ranjive grupe stanovništva.

Prema njegovim rečima, značajnu ulogu u merama aktivne politike zapošljavanja će imati i Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji će dodatno pomoći zapošljavanju teže zapošljivih kategorija, naročito osoba starijih od 50 godina, osoba sa invaliditetom, žena žrtvava nasilja u porodici i pripadnika romske nacionalne manjine.

Selaković je podsetio da je nezaposlenost u trećem kvartalu prošle godine bila 8,9 odsto.

Martinović je rekao da je jedan od važnijih elemenata u sprovođenju Sporazuma o učinku, realizacija aktivnih mera zapošljavanja.

Dodao je da je u tom cilju NZS raspisala 13 javnih poziva za finansijske podsticaje poslodavcima i nezaposlenim licima, od kojih će većina trajati do kraja novembra.

Kako je naglasio, za podršku invalidima rok je kraj godine, za samozapošljavanje 10. april, a za javne radove do 27. marta.

Martinović je dodao da je najveći deo sredstava namenjen za privatni sektor, sa izuzetkom programa javnih radova i programa stručne prakse, u kojima mogu učestvovati i privredni subjekti iz javnog sektora.

Pored sredstava iz budžeta Srbije, lokalne samouprave mogu NSZ da podnesu zahtev za sufinansiranje lokalnih akcionih planova, istakao je Martinović i dodao da se od tog izvora očekuje dodatnih 900 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari