Sem Fabrici obišao u Kladovu projekte koje finansira EU 1Foto: BETAPHOTO/Olaf&McAteer/GIZ/DS)

Podrška Evropske unije turističkom sektoru Srbije datira još pre korone, sa ciljem da se integrišu srpska privreda i bogato kulturno nasleđe, izjavio je danas šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, koji je posetio Kladovo i obišao projekte koje finansira EU kroz program „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam.

Fabrici je posetio Tvrđavu Fetislam čija je rekonstrukcija uveliko u toku a revitalizacija obuhvata Varoš kapiju sa pratećim lagumima, kao i Mali Grad sa letnjom pozornicom, ulaznom kapijom i priobalnim kulama.

Prošlog decembra, još u jeku pandemije, potpisali smo online ugovor o donaciji za početak radova na rekonstrukciji Tvrđave Fetislam. Danas sam posebno srećan što sam mogao da vidim kako se taj ugovor materijalizovao u konkretne radove, izjavio je Fabrici i naglasio da je kulturno nasleđe veoma važno za EU.

I ovo je nastavak tog ulaganja nakon završetka radova u Golupcu, Baču, Subotici. Rekonstrukcijom Fetislama će se privući veći broj posetilaca, ne samo domaćih već i inostranih, dodao je on.

Upravo o vezi između kulturnog nasleđa i turizma razgovarao sam danas sa predsednikom Opštine Kladovo i zaključili smo da ovde u Kladovu postoje svi neophodni uslovi da se napravi jedna dobra, kombinovana ponuda koja će privući zaista veliki broj turista, a to su kultura, umetnost i gastronomija – sve u jednom. izjavio je Fabrici.

U toku zajedničke posete na Tvrđavi Fetislam, Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo, istakao je koliko je podrška Evropske unije značajna za Kladovo i region.

„Ovaj projekat jeste značajan za Opštinu Kladovo, ali je mnogo bitan i za celo Donje Podunavlje i istočnu Srbiju. Kladovo jeste grad koji prepoznaje turizam kao jedan od pokretača ekonomskog razvoja.“, rrekao je on.

Fabrici je posetio i dva domaćinstva koja su korisnici bespovratnih sredstava kroz projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“. I tu je rekao da je lepo videti da mali preduzetnici svojom inovativnošću i posvećenošću unapređuju lokalnu turističku ponudu.

„Kroz sredstva projekta, turističko domaćinstvo koje sam danas obišao je prešlo sa korišćenja fosilnih goriva na solarnu energiju, što me dodatno raduje, s obzirom na važnost koju EU pridaje zelenoj agendi.“ , istakao je ambasador Fabrici.

Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.