Sindikalac u mobingu zbog nepotpisanog kolektivnog ugovora? 1

Glavni poverenik ASNS u Javnom komunalnom preduzeću “Bukulja Aranđelovac” Dragan Arsenijević, izložen je najgrubljem mobingu, provokacijama i omalovažavanju sa očiglednom namerom da dobije otkaz a istovremeno se radi na gašenju našeg sindikata u tom preduzeću – tvrde u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata.

Prema tvrdnjama Arsenijevića, aktuelni problemi sa kojima se suočava počinju nakon što sindikalna organizacija kojoj je na čelu, u to vreme reprezentativna i najbrojnija u preduzeću, nije pristala da potpiše kolektivni ugovor jer je ocenila da njegove odredbe nisu u skladu sa Zakonom o radu.

– Dok su druge reprezentativne sindikalne organizacije u preduzeću 28. decembra prošle godine potpisale kolektivni ugovor mi smo to, shodno odluci centrale ASNS, odbili da uradimo. Razlog je što se u kolektivnom ugovoru ne obračunava vrednost radnog sata, kako je to zakonom predviđeno, već je upisan samo bruto i neto iznos zarade. To, jednostavno, nije po propisima i zato ASNS nije želeo da učestvuje u radnjama koje su mimo zakona. Zbog toga je usledila odmazda poslovodstva prema našem sindikatu. Poslovodstvo, naime, radnicima servira priču da ja radim protiv interesa preduzeća. Zbog toga u strahu radnici izbegavaju da komuniciraju sa mnom. U međuvremenu je veći deo članstva ASNS u JKP “Aranđelovac Bukulja” napustio naše redove i 26. juna formirao novi “Pravi sindikat” koji je na liniji poslovodstva preduzeća. Među onima koji su nas napustili ima dosta članova vladajuće Srpske napredne stranke koji su zaposleni u JKP “Bukulja Aranđelovac”. U ASNS, koji je u međuvremenu izgubio reprezentativnost, ostalo je nas desetak. Bez obzira na sve, ne nameravamo da odustanemo od naše borbe za poštovanje zakonskih normi iz oblasti radnog prava – objašnjava Arsenijević za Danas.

On ističe da je razlog zbog čega poslovodstvo sprovodi kampanju protiv njega i ASNS i to što je direktoru Milanu Jaćimoviću predočio da sistematizacija nije sprovedena na valjan način i izneo kritike na račun nekih drugih nepravilnosti u preduzeću.

– Trudim se da ne nasedam na provokacije koje se sprovode protiv mene kako ne bih učinio nešto u afektu i tako došao u situaciju da dobijem otkaz. Ali od sindikalne aktivnosti u preduzeću ne nameravam da odustanem prvenstveno zbog preostalih članova ASNS u JKP “Bukulja Aranđelovac”. Posredstvom centrale ASNS obavestiću, o svim problemima u kojima se nalazimo, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariju Kisić Tepavčević – kaže Arsenijević.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata ističu da posle više obrazloženih ukazivanja svog glavnog poverenika Dragana Arsenijevića na nezakonitu isplatu zarada, što je potvrđeno i rešenjem Inspekcije rada, kao i nepristajanje da se potpiše nezakonit kolektivni ugovor, usledila je “osveta v.d. direktora” u JKP “Bukulja Aranđelovac”, Milana Jaćimovića. ASNS tvrdi da Jaćimović “godinama zaposlenima zakida na zaradama i kroz nezakonito smanjene troškove rada, pokušava da prikrije sve neracionalnosti i neposlovnost u radu i pored povećanja cene komunalnih usluga za 50 odsto”.

Sa druge strane, komentarišući navode ASNS o mobingu svog glavnog poverenika u u JKP “Bukulja Aranđelovac” vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Milan Jaćimović kaže za Danas da Arsenijević nije nadležnim licima predao nikakav zahtev za zaštitu od zlostavljanja.

– Prema tome, tvrdnje o evenutalnom zlostavljanju i izloženosti mobingu u preduzeću, ma iz kog razloga, pa bilo to i razlozi sindikalne aktivnosti, su paušalne, neodgovorne i zlonamerne bez utemeljenja u stvarnosti i činjeničnom stanju stvari – navodi Jaćimović i dodaje da poslovodstvo preduzeća ne stoji iza formiranja “Pravog sindikata”.

On ističe da je poslodavac u prethodnom periodu obavešten o formiranju te sindikalne organizacije u preduzeću i da je većina članova tog sindikata prethodno istupila iz ASNS ali da motivi zbog kojih je do toga došlo poslovodstvo JKP “Bukulja Aranđelovac” ne zanimaju. Jaćimović takođe negira da je bilo pokušaja da se ugasi ASNS u preduzeću i da taj kao i drugi sindikati, i dalje postoji i funkcioniše.

– Uveren sam da Arsenijević pokušava da u direktoru preduzeća nađe “žrtveno jagnje” i krivca za to što su mu članovi sindikata napustili sindikalnu organizaciju koju on predstavlja u preduzeću, jer koristeći elementarnu logiku, da se zaključiti da ne bi to činili i ulazili u nimalo jednostavan postupak formiranja i registracije novog sindikata, da je glavni poverenik svoju funkciju obavljao na dobrobit zaposlenih i u njihovom interesu – ističe Jaćimović i dodaje da je postojeći kolektivni ugovor u preduzeću u skladu sa Zakonom o radu.

On ističe da ne stoji ocena ASNS da se radnicima nezakonito zakida na zaradi već da je svim zaposlenima, svake godine otkako su kolektivni ugovori na snazi, obezbeđeno povećanje osnovne zarade “što je činjenica sa kojom se ne može pohvaliti skoro nijedno javno preduzeće u Srbiji koje posluje u komunalnim delatnostima, a posebno ne ona čiji je osnivač lokalna samouprava”.

Ocena revizora

– Da su obračuni i isplate zarada potpuno u skladu sa zakonima, u proteklom periodu mogli su se uveriti i u pisanom obliku nam potvrditi i predstavnici Državne revizorske institucije prilikom revizije pravilnosti poslovanja u delu koji se odnosi baš na obračun i isplatu zarada, naknadu zarada i ostalih ličnih rashoda, javne nabavke i potraživanja kao i inspektor rada Odeljenja inspekcije rada za Šumadijski upravni okrug prilikom vanrednog nadzora nad primenom propisa u oblasti radnog odnosa – kaže Milan Jaćimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari