Sindikalisti iz cele Srbije na protestu u Leskovcu poručili da neće više da ćute 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije organizovali su Prvomajski protest u Leskovcu, ispred južnokorejske fabrike „Jura“, navodeći kao razlog da je protest organizovan zbog toga što u ovoj kompaniji nije moguće organizovati sindikat, a oni koji su to i to pokušali da urade, dobili su otkaz.

Glavna parola protesta bila je „Naš stav – poštujte Ustav“, a okupili su se sindikalisti iz svih delova Srbije, a među njima najmanje je bilo Leskovčana.

Na samom skupu, koji je počeo na nedavno otvorenom gradskom trgu nije bilo obeležja leskovačkih sindikata, a autobusi sa radnicima i sindikalistima pristizali su iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca i Vranja.

Sindikalisti su se zatim kroz centar grada uputili ka fabrici „Jura“, gde su simbolično na kapiji ove fabrike okačili Zakon o radu i Ustav Republike Srbije.

Predsednik Samostalog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković je u svom obraćanju rekao da neće da ćuti, da nema 20 miliona evra ali da ima 20 miliona srca za njih.

„Mogu da ih pobedim i uvek ću da se trudim i uvek posle 136 godina ponovo smo došli da se borimo za tri osmice, da kažemo dosta“, kazao je Marković.

Marković je pozvao Predraga Stojanovića koji je u vreme vanrednog stanja i strogih epidemioloških mera pokušao da protestom ispred „Jure“ ukaže na na nepoštovanje mera koje su dovele do toga da ova fabrika postane žarište korone, dobio otkaz, da mu se pridruži na bini.

Stojanović je poručio da zbog sudskog procesa koji se vodi protiv njega danas ne sme da priča „ali da ima šta da kaže“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari