epsfoto Miroslav Dragojević

Predsednik jednog od sindikata radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) Srđan Alimpijević izjavio je danas da je od premijerke Ane Brnabić zatražen razgovor oko povećanja plata i smene v.d. direktora te kompanije Miroslava Tomaševića do petka, 13. januara, a u slučaju da budu odbijeni da će održati protest upozorenja pred direkcijom te kompanije, istog dana.

On je za Betu rekao da radnicima EPS-a dve godine nisu povećavane zarade, uprkos inflaciji.

„Tražimo da se povećaju plate i za sada nismo precizirali koliko će to biti, pošto su Vlada Srbije i predsednik države Aleksandar Vučić uvek imali razumevanje za rudare, nadamo se da ćemo postići dogovor“, rekao je Alimpijević.

Alimpijević je, kako tvrdi, na novembarskim izborima za rukovodstvo sindikata, kome je istekao mandat u novembru prošle godine, dobio podršku zaposlenih od 64 odsto, a samo u rudniku uglja „Kolubara“ 8.000 glasova.

Njegov izbor osporava bivši predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević koga je smenio bivši v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić zbog protesta u jesen 2021. godine zbog kašnjenja u isporuci uglja zaposlenim radnicima.

Đorđević tvrdi da je struja oko Alimpijevića organizovala izbore nakon što je on izabran većinom glasova radnika EPS-a i da su izbori Alimpijevića „fingirani“.

Alimpijević je odbacio te optužbe, kao i da je, kao tadašnji direktor rudnika uglja „Kolubara“ odgovoran za nekvalitetan ugalj zbog čega je u decembru 2021. godine došlo do kolapsa i zastoja u proizvodnji električne energije. Tada je iz resornog ministarstva rečeno da je podneto nekoliko krivičnih prijava među kojima je i prijava za Alimpijevića.

„Nisam dobio nikakvu krivičnu prijavu niti me je neko zbog toga pozivao na saslušanje. Te noći je samo jedan voz sa ugljem istovaren u termoelektranu ‘Nikola Tesla’ (TENT) Obrenovac, tako da zastoj u proizvodnji nije mogao da se dogodi zbog uglja koji je stigao iz ‘Kolubare’. Ugalj nije bio blatnjav, nego zbog snega raskvašen i on se kontroliše na nekoliko punktova, a ako je slučajno došlo do odrona zemlje upozoravaju se radnici na elektrani na vreme“, objasnio je Alimpijević.

Dodao je da je u noći između 11. i 12. decembra, kada je nastala havarija u TENT-u korišćen ugalj sa deponije na elektrani i da zbog tih optužbi koje su prenosili mediji nije ni smenjen odmah, već kasnije i da je sada na mestu projekt menadžera.

Na pitanje zašto nije ranije odbacio optužbe da je kriv za nekvalitetan ugalj, Alimpijević je rekao da je samo radio svoj posao i da su istinu znali zaposleni u „Kolubari“.

On je rekao da sindikat, koga predvodi, traži smenu Tomaševića zbog toga što je „bez potrebe“ napravio novu sistematizaciju radnih mesta i „izmislio“ neka radna mesta u „Kolubari“ za koja su utvrđeni visoki koeficijenti zbog čega se smanjuje masa zarada u kompaniji, pa su plate manje i ostalim radnicima.

Alimpijević je rekao da su prosečne neto plate u EPS-u oko 97.000 dinara, a da je radni sat zbog izmene koeficijenata sa 222 dinara, pao na 216 dinara.

Istakao je da je proizvodnja uglja 2022. godine u „Kolubari“ bila manja za dva miliona tona u odnosu na 2021. godinu, kada je bio direktor.

Radnici EPS-a, prema njegovim rečima, traže i da se poštuje, pre nekoliko godina, potpisani Kolektivni ugovor.

Dodao je da su radnici ljuti i zbog toga što nisu konsultovani, povodom odluke o transformaciji EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

„Svi smo za boljitak EPS-a, neka na čelo kompanije dođu stručnjaci, Norvežani ili bilo koji drugi stručnjaci koji mogu da učine nešto kako bi se ostvario boljitak, modernizovala i unapredila kompanija, a ko će je predvoditi određuje Vlada Srbije“, rekao je Alimpijević.

Na pitanje da li je tačno da njegov sindikat pravi visoke račune po kafanama, a jedan od njih je 238.000 dinara, Alimpijević je rekao da nije još potpisao ni jedan račun, ali i ako postoje takvi da se odnose na proslavu Nove godine, 2023.

Bivši predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević rekao je da je katastrofa da neko traži smenu sadašnjeg v.d. direktora Miroslava Tomaševića koji je izveo tu kompaniju iz haosa u decembru 2021. godine, posle kolapsa u proizvodnji zbog nedostatka kvalitetnog uglja i upotrebe blatnjavog.

„Tomašević časno i pošteno radi i izveo je EPS iz haosa. Mislim da se pretnja smenom Tomaševića podržava iz Vlade Srije kako bi se doveli norveški stručnjaci. Besmisleno je da neko pokreće smenu direktora u januaru kada se najavljuju hladniji dani“, rekao je Đorđević.

Dodao je da je uspeh Tomaševića i to što na deponijama uglja sada ima milion tona i da je to dovoljno za 12 dana nesmetanog rada kada bi se iz bilo kog razloga obustavilo dalje dopremanje tog energenta.

Sada, kako je rekao Đorđević, Alimpijević koji je bio direktor kopova uglja u „Kolubari“, kada je nastala havarija u EPS-u, hoće da smeni Tomaševića koji je postavio EPS na zdrave noge.

„Da nije žalosno bilo bi smešno. Protiv Alimpijevića koji ima krivičnu prijavu i koji je izabran na fingiranim izborima za predsednika sindikata, na novim izborima, nakon što smo ih održali, hoće da smeni Tomašević, to je katastrofa“, rekao je Đorđević koji je tužio firmu zbog nelegalne smene i dobio presudu u njegovu korist.

Alimpijević je, kako je rekao Đorđević, posle pokretanja krivične prijave zbog orgovornosti za nedostatak kvalitetnog uglja smenjen, ali „sada predvodi nelegalni sindikat i hoće da smeni čoveka koji je spasao EPS“.

Istakao je da Alimpijević zamera Tomaševiću što je podigao koeficijente pojedinim vrednim radnicima u „Kolubari“, a da je uobičejeno da se koeficijent jednima smanji ako to zaslužuju, a drugima podigne.

„Istovremeno Alimpijević sa saradnicima pravi astronomske račune u kafanama, pa je jedan u kafani u Lazarevcu iznosio oko 238.000 dinara“, rekao je Đorđević.

Dodao je da Vlada Srbije treba da „čuva“ Tomaševića jer je izvanredan stručnjak, a norveške stručnjake koristi eventualno da mu pomognu.

Bivšeg v.d. direktora Milorada Grčića koji je doveo EPS do haosa, kako je rekao Đorđević, izabrala je Vlada Srbije koja sada smatra da nema domaćih stručnjaka za vode tu kompaniju.

„Ko je 60 godina vodio EPS kao uspešno preduzeće dok Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić nisu doveli njihovog partijskog kolegu Milorada Grčića“, upitao je Đorđević.

V.d. direktora Miroslav Tomašević rekao je danas ageniciji Beta da nije nadležan za pitanja oko zahteva sindikata i uputio na Vladu Srbije i nadležno ministarstvo.

U resornom ministarstvu ranije su za medije rekli da se ne mešaju u izbor sindikalnih rukovodstava ni u jednoj kompaniji, pa ni u EPS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari