"Banka ne sme sama da blokira račun klijenta": Advokati o sindikatu EPS-a čiji je račun blokirala Poštanska štedionica 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Odluka Poštanske štedionice da blokira račun Fonda solidarnosti Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije nije u skladu sa zakonom jer je tako nešto dozvoljeno samo u slučaju da to zatraži klijent ili nadležni državni organ, ističu sagovornici Danasa.

Podsećanja radi, juče su članovi Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije protestovali ispred filijale Poštanske štedionice u Beogradu zbog blokade računa Fonda solidarnosti te sindikalne organizacije koja traje od 6. januara.

Predsednik Glavnog odbora Sindakata radnika EPS-a Branko Krsmanović povodom toga je rekao za Danas da zbog blokade računa, sindikat ne može svojim članovima i njihovim porodicama da isplati novac za lečenje i da u ovom trenutku oko 200 osoba čeka na novac sa blokiranog računa. On je dodao da su sindikalci imali više razgovora sa čelnicima Poštanske štedionice koji, kako tvrdi, nisu imali sluha da se problem blokade računa reši. Zbog toga je rukovodstvo Sindikata radnika EPS-a odlučilo da organizuje protest kako bi se na taj način ukazalo na problem koji blokada računa stvara.

Delegaciju radnika u protestu juče je primio Bojan Kekić, predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice, koji nije prihvatio njihov zahtev da se račun odblokira navodeći da je reč o odluci koja je doneta po njegovom nalogu. Od nje, kako sindikalci tvrde da je rekao, ne namerava da odustane pozivajući se na navodno nerešene pravne probleme vezane za status sindikata.

Trenutno se pred sudskim organima vodi spor između dve suprotstavljene struje u Sindikatu radnika EPS-a oko toga ko ima pravo na legitimitet i korišćenje imena te reprezentativne sindikalne organizacije. Predsednik Sindikata radnika EPS-a Branko Krsmanović za Danas tvrdi da je njegov potpis deponovan u banci u svojstvu ovlašćenog lica klijenta a sindikalci ističu da imaju i rešenje o registraciji Sindikata radnika EPS-a koje im je izdalo resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Takođe, advokat Sindikata radnika EPS-a Dragoslav Ljubičinović istakao je da, bez obzira na sudski spor koji se vodi, Kekić nema pravo da donose odluku o blokadi računa jer za tako nešto ingerencije ima samo neki nadležni organ a nikako poslovodstvo banke.

Njegov stav dele i eksperti koje je kontaktirao Danas navodeći da ne postoji osnova za blokadu računa sindikalaca na način na koji je to sprovedeno.

Advokat Branko Pavlović za Danas kaže da su klijent i sud jedini ti koji mogu da zatraže da račun bude blokiran a da nikako to ne može da naloži menadžer banke.

– Nadležni organi imaju zakonsku mogućnost da zatraže, ako smatraju da tako treba, blokadu bankarskog računa a pored njih to može još samo klijent koji ima deponovan potpis. Ako smatraju da su oštećeni odlukom predstavnika banke sindikalci imaju dve mogućnosti. Prva je da od suda zatraže da banci naloži da račun bude odblokiran a druga je da tuže banku zbog onog što je njen predstavnik uradio – navodi naš sagovornik.

Predsednik Advokatske komore Beograda Momčilo Bulatović, uz ogradu da nije ekspert za oblast bankarskog prava, ističe za Danas da mu odluka poslovodstva Banke Poštanska štedionica ne izgleda kao da je u skladu sa zakonom.

– Ne bi trebalo da se dešava da banka samoinicijativno blokira račun klijentu. Sa druge strane, tako nešto od banke ima pravo da zatraži sud. U ovom konkretnom slučaju se ne čini da je potez menadžmenta banke u skladu sa zakonom – ističe Bulatović.
Povodom ovog slučaja obratili smo se i nadležnima u Banci Poštanska štedionica ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Inače, predstavnici Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije najavili su da ne odustaju od zahteva da se njihov račun u Banci Poštanska štedionica odblokira i da će nastaviti sa protestima dok to ne bude učinjeno. Kako nam je rečeno, uslediće radikalizacija protesta i novi skup će biti organizovan do petka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari