Poštanska štedionica samoinicijativno blokirala račun sindikalnog Fonda solidarnosti EPS-a: Radnici bez novca za lečenje 1Foto FoNet Ana Paunković

Članovi Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije protestovali su danas ispred filijale Poštanske štedionice u Beogradu u Ulici kraljice Marije zbog blokade računa Fonda solidarnosti te sindikalne organizacije koja traje od 6. januara.

Predsednik Glavnog odbora Sindakata radnika Elektroprivrede Srbije Branko Krsmanović kaže za Danas da zbog blokade računa Fonda solidarnosti, sindikat ne može da svojim članovima i njihovim porodicama isplati novac za lečenje kojim raspolaže na tom računu. Na protestu su bili prisutni i roditelji bolesne dece koja čekaju na sredstva iz Fonda solidarnosti.

– U ovom trenutku oko 200 osoba čeka na novac sa blokiranog računa. Dosad smo imali više razgovora sa čelnicima Poštanske štedionice koji nisu imali sluha da se problem blokade računa reši. Zbog toga smo se i odlučili na ovaj protest kako bismo ukazali na veliki problem koji blokada računa stvara. Danas nas je primio Bojan Kekić, predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice, koji nije prihvatio naš zahtev da se račun odblokira navodeći da je reč o odluci koja je doneta po njegovom nalogu. Od nje, kako nam je rekao, ne namerava da odustane pozivajući se na navodno nerešene pravne probleme vezane za status sindikata – navodi Krsmanović.

Naime, pred nadležnim sudskim organima trenutno se vodi spor između dve suprotstavljene struje u Sindikatu radnika EPS-a oko toga ko ima pravo na legitimitet i korišćenje imena te reprezentativne sindikalne organizacije u Elektroprivredi Srbije.

– Međutim, bez obzira na sudski spor koji se vodi, Kekić nema pravo da donose ovakvu odluku. Prvi razlog je taj, kako mu je i objasnio naš advokat Dragoslav Ljubičinović, što tako nešto može da odredi samo neki nadležni organ a nikako poslovodstvo Poštanske štedionice. Drugi razlog je taj što mi imamo rešenje o registraciji Sindikata radnika EPS-a koje nam je izdalo resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Shodno tome ne postoji osnova po kom bi račun bio blokiran. Bez obzira na to, Kekić ne želi da račun bude odblokiran, odnosno tvrdi da će to biti učinjeno kada nadležni sud utvrdi ko ima pravo na korišćenje imena Sindikat radnika EPS-a. Međutim, sud nije naložio blokiranje računa niti je to zatražio bilo koji drugi nadležni organ. Stoga je, između ostalog, Kekićeva odluka pravno neutemeljena i mora odmah da bude ukinuta. On to odbija. U takvoj situaciji nama ne preostaje ništa drugo nego da nastavimo sa protestom kao i da ga intenziviramo – ističe Krsmanović.

Prema njegovim rečima, sasvim je izvesno da će rukovodstvo Sindikata radnika EPS-a sutra doneti odluku o radikalizaciji protesta.

– Već sad je izvesno da će novi protest biti održan do petka. Ono što je sigurno je to da ćemo odluku o radikalizaciji protesta doneti i da će se novi skup održati do petka. Drugim rečima, ne odustajemo od našeg zahteva i nastavljemo sa protestima dok račun Fonda solidarnosti ne bude odblokiran – kategoričan je Krsmanović.

Predsednik Sindikata Rudarskog basena “Kolubara” Radosav Krsmanović naveo je da je pre osam meseci bez pravno valjane odluke neko odlučio da se blokira račun Sindikata radnika EPS i račun Fonda solidarnosti. On je dodao da su radnici došli da kažu da „niko u ovoj državi ne sme da zabranjuje kako će radnici koristiti novac koji im pripada” i takođe najavio radikalizaciju sindikalnog protesta.

Radnici su na protestu nosili sindikalne zastave i transparente „Deca su bolesna, odblokirajte račun“, „Ubice naše dece“, „Vratite novac radnika EPS“ i „Jednog radnika iz Kostolca već nosite na duši“. Učesnici protesta koristili su i pištaljke i trubice.

List Danas je kontaktirao Poštansku štedionicu za komentar, ali do objave ovog teksta nikakav odgovor na postavljena pitanja nije stigao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari