Sindikat radnika EPS-a traži prijem kod premijerke Brnabić, ako ne dobije pozitivan odgovor - obustava rada 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

U cilju upoznavanja sa problemima sa kojima se suočava, među njima i onog koji je vezan za blokadu računa Fonda solidarnosti od strane Banke Poštanska štedionica, Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije uputio je zahtev premijerki Srbije Ani Brnabić za hitan prijem njegovih predstavnika a u slučaju da od njenog kabineta ne dobije pozitivan odgovor do ponedeljka poručuje da će organizovati obustavu rada u preduzeću.

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije zahteva da poslovodstvo Banke Poštanska štedionica odmah odblokira njegov račun Fonda solidarnosti koji je u tom statusu od 6.januara, hitan razgovor u vezi pregovora o zaključenju Posebnog kolektivnog ugovora i garancije Vlade Srbije za kontinuirani prijem radno angažovanih radnika Pro Tenta u radni odnos u Elektroprivredu Srbije.

Ako premijerka Brnabić do ponedeljka ne odgovori na ove zahteve Sindikata radnika EPS-a biće organizovana obustava rada a o mestu, datumu i vremenu njenog održavanja javnost će biti blagovremeno obaveštena, kažu za Danas nadležni u tom sindikatu.

Podsećanja radi, članovi Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije protestovali su u ponedeljak ispred filijale Poštanske štedionice u Beogradu u Ulici kraljice Marije zbog blokade računa Fonda solidarnosti te sindikalne organizacije te sindikat ne može svojim članovima i njihovim porodicama da isplati novac za lečenje kojim raspolaže na tom računu. Na protestu su bili prisutni i roditelji bolesne dece koja čekaju na sredstva iz Fonda solidarnosti.

– U ovom trenutku oko 200 osoba čeka na novac sa blokiranog računa. Dosad smo imali više razgovora sa čelnicima Poštanske štedionice koji nisu imali sluha da se problem blokade računa reši. Zbog toga smo se i odlučili na protest kako bismo ukazali na veliki problem koji blokada računa stvara – izjavio je tom prilikom predsednik Glavnog odbora Sindakata radnika Elektroprivrede Srbije Branko Krsmanović.

Sindikalce u protestu je primio Bojan Kekić, predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice, koji nije prihvatio njihov zahtev da se račun odblokira navodeći da je reč o odluci koja je doneta po njegovom nalogu.

Naime, pred nadležnim sudskim organima trenutno se vodi spor između dve suprotstavljene struje u Sindikatu radnika EPS-a oko toga ko ima pravo na legitimitet i korišćenje imena te reprezentativne sindikalne organizacije u Elektroprivredi Srbije.

U Sindikatu radnika EPS-a pak tvrde da Kekić nema pravo da donose odluku kakvu je doneo. Prvi razlog po njima je taj, što blokadu računa može da naloži samo neki nadležni organ a nikako poslovodstvo Poštanske štedionice.

Takođe, tvrde da njihova struja ima rešenje o registraciji Sindikata radnika EPS-a koje je izdalo resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Shodno tome, smatraju da je Kekićeva odluka pravno neutemeljena i da stoga mora biti odmah ukinuta.

S obzirom da menadžment Banke Poštanska štedionica nije prihvatio da odblokira njihov račun, predstavnici Sindikata radnika EPS-a najavili su nastavak protesta i njihovu radikalizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari