Sindikat kragujevačkog Fijat Krajslera traži bolje uslove za odlazak radnika u Slovačku 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Grupa od desetak radnika kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija, koja je prihvatila ponudu menadžmenta da ode na jednogodišnji rad u Stelantisovu fabriku u gradu Trnava, u Slovačkoj, otputovala je danas u tu zemlju.

Menadžment Stelantisa i poslovodstvo kragujevačke fabrike automobila, prema nezvaničnim informacijama, planirali su da na rad u Slovačku pošalju nekoliko stotina šumadijskih trudbenika (između 200 i 300), ali se ponudi za odlazak u tu centralnoevropsku državu odazvalo svega njih deset.

Nije pomogao ni bonus od 3.300 evra, koliko ukupno, pri odlasku i povratku, dobiaju oni radnici koji odluče da odu u Slovačku.

U sindikatima kragujevačkog Fijat Krajslera nemaju dilemu da je tako slab odziv radnika pozivu da odu na jednogodišnji rad u Stelantisovu fabriku u Slovačkoj direktna posledica ponuđenih uslova, odnosno plate od 850 evra, pri čemu bi sami snosili troškove stanovanja i ishrane u Trnavi, od čega bi, oni koji ih imaju, morali da izdržavaju i svoje porodice u Šumadiji.

Nejasno je i dalje da li će porodice radnika koji odu na rad u Slovačku, tokom tog jednogodišnjeg perioda da imaju zdravstveno osiguranje.

Sindikalci kažu da je poziv radnicima kragujevačke fabrike da odu na rad u Slovačku i dalje otvoren, ali da menadžmenti Stelantisa i FCA Srbija, ukoliko žele da više njih krene u tu zemlju, moraju značajno da poboljšaju uslove koje nude za „jurenje trake“ u Pežo – Sitroenovoj fabruci u Trnavi.

Bolji uslovi, navode naši sagovornici, podrazumevaju veće zarade, izdašniji bonus, zbrinute porodice, ali i to da Stelantisova fabrika snosi troškove stanovanja i ishrane kragujevačkih radnika u Slovačkoj.

Osnovi uslov i dalje je da se na rad u Slovačku odlazi isključivo – dobrovoljno, pošto, ponovo upozoravaju iz sindikata, nijedan drugi model neće da ima njihovu podršku.

Ono što se, u vezi sa perspektivom kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija već zna, jeste da je za petak, 9. april, u Ministatrstvu finansija zakazan sastanak predstavnika zaposlenih u Fijat Krajsleru u Kragujevcu sa nadležnima u Vladi Srbije.

Jedna od tema predstojećeg razgovora, koji je danas dogovoren sa kabinetom premijerke Ane Brnabić, odnosi se na dilemu da li država Srbija planira da finansijski učestvuje u  razvoju i marketinškoj promociji novog modela koji bi se proizvodio u Kragujevcu.

Razvoj i marketinška promocija novog modela, inače, košta od 500 miliona do milijardu evra, a država Srbija bi, s obzirom da je vlasnik trećine kragujevačke fabrike, u tom poslu učestvovala srazmeno svom udelu u vlasništvu, dakle sa trećinom potrebne sume, s time što bi svoju obavezu, najverovatnije, mogla da ispuni na više načina.

– Biće još sastanaka na ovu temu, a na prvi naredni ćemo da pozovemo i predstavnike Stelantisa – Silviju Verneti, koja je i dalje generalni menadžer naše fabrike. Vremena za čekanje više nema, pošto je status kvo, koji podrazumeva da fabrika u Kragujevcu i dalje, kao nekoliko godina unazad, radi sa deset odsto kapacitega, praktično neodrživ – kaže za Danas jedan od najavljenih učesnika sastanka zakazanog za 9. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari