Sindikat: Profesionalnim vojnicima penzije iz službe i ugovori o radu na neodređeno 1Foto: Ministarstvo odbrane

Vojni sindikat Srbije uputio je danas inicijativu ministru odbrane u kojoj predlaže izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije (VS) i Zakona o PIO kako bi profesionalni vojnici nakon navršenih 53 godine života ostvarivali pravo na penziju, kao njihove kolege podoficiri i oficiri do čina potpukovnika.

Kako je navedeno u saopšenju, ovaj sinidat je uvideo da su profesionalni vojnici kao zaposleni u VS, takodje u statusu vojnih lica, kao i njihove kolege podoficiri i oficiri, ali su u odnosu na njih diskriminisani samo zato što su vojnici, zbog čega iz službe u VS, prema sadašnjoj zakonskoj regulativi, ne mogu da ostvare pravo na penziju.

Zato je ministru odbrane predloženo da se izvrše izmene i dopune zakona koji ovu materiju uređuju, kako je ukazano, „tim pre što svi zakoni u Srbiji moraju da budu u saglasju sa Ustavom koji ne dozvoljava da bilo ko zbog ličnog svojstva, na bilo koji način bude diskriminisan“.

Inicijativom je predloženo i to, da period na koji se zaključuje ugovor o radu profesionalnih vojnika ne može da bude kraći od tri godine, ali da može biti duži, kao i da se profesionalnim vojnicima omogući radni odnos na neodređeno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari