Sindikat Sloga: Inspekcija rada sve češće ne reaguje na prijave protiv nesavesnih poslodavaca 1Foto: Sindikat Sloga

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ocenili su u saopštenju da Inspekcija rada sve češće ne reaguje na prijave sindikata protiv nesavesnih poslodavaca i time sebe direktno dovodu u sumnju o njihovom neradu, nemaru ili korupciji.

Taj sindikat navodi da je njihov Gradski odbor u Užicu, na osnovu ovlašćenja od zaposlene A. S. podneo je prijavu Inspekciji rada o nepravilnostima njenog poslodavca „KLM GOLD PIN ZLATIBOR“.

Kako se navodi u saopštenju Sloge, A. S. je 3. maja ove godine, prilikom obavljanja posla zadobila tešku povredu u vidu preloma desne nadlaktice zbog čega zbrinuta u Domu zdravlja Čajetina, gde je policija sa njom obavila razgovor o događaju i o tome po službenoj dužnosti izvestila načelnika Inspektorata za rad Odeljenja u Užicu, Moma Miševića.

„Međutim, ni nakon mesec dana od događaja poslodavac i Inspekcija rada se po ovom događaju ne oglašavaju. Poslodavac nije dostavio povrednu listu, niti ugovor o radu, niti je povređenoj radnici uručio obračun zarade (platni listić) za mesec april, iako je bio u zakonskoj obavezi da joj to izda“, ukazano je u saopštenju „Sloge“.

Najavili su da će od Odeljenja inspekcije rada u Užicu, a na osnovu pristupa informacijama od javnog značaja, zahtevati da im se dostave na uvid imena preduzeća i pojedinaca koji su ih u poslednjih pet godina donirali, kako bi utvrdili da li se radi o neradu, nemaru ili korupciji.

„Imamo razloga da sumnjamo u korupciju, posebno nakon skandala sa Inspekcijom rada koja je primala ‘masne’ donacije od Južnokorejske Jure, poslodavca koji je sinonim za zlostavljanje radnika i gušenja prava na sindikalno organizovanje u Srbiji“, kažu u tom sindikatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari