Sindikat sloga: Rasparava o minimalcu je podrška autokratiji 1Foto: Aleksandar Veljković

Jučerašnja najava da će Socijalno-ekonomski savet do 15. septembra postići dogovor o „minimalcu“ za 2018. godinu je nastavak farse i glume tripartitnog socijalnog dijaloga, kad se dobro zna da će konačnu odluku doneti jedan čovek, Aleksandar Vučić, i to potpuno nelegitimno, budući da prema zakonskim ovlašćenjima, piše u saopštenju Sindikata Sloboda.

Da sve ide u tom pravcu može se zaključiti iz izjava predsednika Srbije kojima on i dalje deluje sa pozicije predsednika Vlade, najavljuje povećanje zarada do kraja godine, pa je samim tim nejasna sadašnja pozicija premijerke Brnabić od koje javnost sa pravom očekuje takvu vrstu odgovora.

S druge strane, veoma je interesantan i predlog kolege Zorana Stoiljkovića, predsednika Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” i člana Socijalno-ekonomskog saveta iznetih u javnosti nakon jučerašnjeg sastanka Saveta da minimalna cena rada treba da bude povećana od 10 do 15 odsto, piše u saopštenju.

Bilo bi jako važno da Stojiljković objasni javnosti na osnovu kojih parametara je izračunao taj maksimum do 15 odsto, s obzirom da i sam kaže da cena od 130 dinara po satu ne obezbeđuje ni pokrivanje troškova minimalne potrošačke korpe,

Možda je za 10 do 15 odsto poskupela kafa u menzama pojedinih fakulteta gde kolega predaje, ili nadoknada u takozvanim “sindikalnim školicama”, ali nikako ne može biti predlog za povećanje minimalne cene rada, zato što se u Srbiji ne može živeti ni sa prosečnom platom, a kamoli sa minimalcem kojeg često neredovno i sa zakašnjenjem prima više od 500.000 ekstremno siromašnih radnika, navodi se u saoštenju sindikata.

 

Stoga, za kolege iz Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS “Nezavisnost” koji godinama egzistiraju u Socijalno-ekonomskom savetu bilo bi pošteno da iz njega odmah istupe i tako prestanu sa podrškom autokratiji i glumatanju “socijalnog dijaloga”, jer je svima jasno da iz te glume na uštrb sopstvenog članstva crpe sebi samo ličnu korist u vidu nadoknada za statiranje uloge sindikalnih ikebana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari