Sindikat Zastava oružja posle sastanka sa Dašićem: Nismo naišli na razumevanje, sutra novi štrajk upozorenja 1Foto: V. G.

Predstvanici Sindikalne organizacije Zastava oružje nezadovoljni su ishodom sastanka koji su imali sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem, a povodom problema koji ovu fabriku potresaju već mesec dana.

Sindikat je tražio od gradonačelnika da se lokalna samouprava uključi u rešavanje krize u ovom preduzeću, kao i da se održi posebna sednica Skupštine grada o Zastava oružju, ali po rečima, predsednika sindikata Dragana Ilića, nisu naišli na razumevanje.

– Tražili smo od gradonačelnika da lokalna samouprava podrži naše zahteve da se pod hitno postavi generalni direktor i da se smeni Nadzorni odbor, koji je fabriku doveo u ovakvo stanje. Želimo i da se zakaže vanredna sednica Skupštine grada na kojoj bi se diskutovalo o problemima fabrike, obzirom na njen nemerljivi značaj za Grad, rekao je Ilić.

Međutim, predstavnici lokalne samouprave nisu odgovorili potvrdno na zahteve sindikata, obrazlažući svoju odluku činjenicom da Grad ima veoma mali procenat učešća nad vlasništvom u fabrici i da nije u mogućnosti da utiče na način poslovanja.

Stav gradonačelnika Dašića novinarima je preneo Ilić, budući da je sastanak vođen iza zatvorenih vrata, a gradonačelnik Dašić nije davao izjave za medije po okončanju sastanka.

Ilić je potvrdio i da gotovo sigurno neće biti organizovana posebna sednica Skupštine grada o Zastava oružju, a da je Dašić obećao da će preko svojih kontakata preneti probleme ove fabrike državnim organima.

Da je situacija u ovom gigantu namenske industrije ozbiljna, najbolje govori činjenica da fabrika duguje skoro 21 milijardu dinara, od kojih 4,5 milijardi preko vrednosti kapitala.

– To praktično znači da fabrika u svakom trenutku može da ode u stečaj. Zato tražimo odgovornost rukovodstva koji su je doveli u ovo stanje. Radi se o fabrici koja ima profitabilan i konkurentan proizvod, koji se traži na svim kontinentima. Zbog čega imamo ogromne zalihe neprodatih proizvoda i to je pitanje za rukovodstvo, kaže Ilić.

Radnici traže da se ti proizvodi prodaju, da se obezbede plate zaposlenima i da se postavi novi generalni direktor koji bi mogao da ugovara nove poslove i time omogući prihod za isplatu dugovanja prema dobavljačima.

Sindikat Zastava oružja najavio je za sutra novi, treći, jednočasovni štrajk upozorenja u krugu fabrike čime žele da apeluju na nadležne da se krene u rešavanje problema.

– U ovoj fabrici radi 2.400 Kragujevčana, i od nje indirektno živi 10.000 ljudi. Ukoliko zaposleni ne budu primili zarade 20. januara, kriza preti da eskalira i da se prenese na ulicu, zaključio je Dragan Ilić.

Sindikat Zastava oružja je tokom vikenda o situaciji u fabrici obavestila narodne poslanike, predsednika Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i ministra odbrane Miloša Vučevića i uputila apel da se svi uključe u spašavanje fabrike.

Još uvek nisu dobili nikakav odgovor od države.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari