"Ukupni dug Zastava oružja veći je od vrednosti kapitala te fabrike": Radnici o teškoj situaciji razgovarali s narodnim poslanicima iz Kragujevca 1Foto: V. G

Ukupan dug Zastava oružja iznosi 21 milijardu dinara, što ga čini za 4,5 milijardi većim od vrednosti kapitala fabrike. Polovinu duga, prema rečima Dragana Ilića, predsednika Sindikalne organizacije Zastava oružja, čine kamate, a druga polovina su dugovanja koja rastu iz godine u godinu.

Ova fabrika je tako 2015. godine dugovala 12 milijardi dinara, da bi za osam godina dug porastao za isto toliko milijardi.

To praktično znači da je Nadzorni odbor godinama usvajao Plan poslovanja koji je u sebi već sadržao novu milijardu duga.

Zastava oružje samo kragujevačkoj Energetici duguje dve milijarde, a po osnovu kredita i zajmova duguje skoro četiri milijarde, a obaveze prema dobavljačima su 435 miliona dinara.

Uz to, fabrika je već 20 dana bez generalnog direktora, jer ga po rečima Ilića, Nadzorni odbor nije postavio, što značajno urušava poslovnu sposobnost fabrike.

"Ukupni dug Zastava oružja veći je od vrednosti kapitala te fabrike": Radnici o teškoj situaciji razgovarali s narodnim poslanicima iz Kragujevca 2
Dragan Ilić/Foto: V. G.

– Situacija je sve teža, nema dovoljno uposlenosti, nema ugovaranja novih poslova, Nadzorni odbor ne usvaja Plan poslovanja. Radnici su primili akontaciju za decembar, ali nemamo sa kim da pregovaramo o povećanju zarada ili isplati novogodišnjih bonusa, s obzirom da su ih gotovo sve fabrike namenske instustrije isplatile, objašnjava Ilić.

Sindikat i radnici traže hitno postavljanje generalnog direktora i smenu Nadzornog odbora, koji kažu, krši Zakon i statut privrednih društava.

– Nepostavljanjem direktora Nadzorni odbor krši zakon koji je usvojila Skupština Srbije. U njemu stoji da Nadzorni odbor mora da postavi generalnog direktora, ne ostavlja se prostor za razmišljanje da li može ili ne može. To znači da i Vlada, koja je postavila Nadzorni odbor, krši zakon koji je donela neka prethodna vlada i usvojila Skupština, kaže Ilić.

On objašnjava da je 6. januara u fabrici postavljen staturarni zastupnik, koji ima ovlašćenja koja se reguistruju u Agenciji za privredne registre, ali to ni u kom slučaju nisu ovlašćenja generalnog direktora.

Posle dva štrajka upozorenja, koji su radnici sproveli u krugu fabrike, danas su na razgovor pozvali i narodne poslanike iz Kragujevca. Pozivi su se odazvali samo predstavnici opozicionih partija i koalicija, Veroljub Stevanović, iz koalicije Nada, Dalibor Jekić, Stranka slobode i pravde, i Nikola Nešić, ispred koalicije Moramo.

Kako su naveli u sindikatu javila im se i poslanica Srpske napredne stranke Biljana Ilić Stošić i Edis Durgutović, izabran na istoj listi, a sada član poslaničke grupe Socijaldemokratke partije Srbije, koji su bili sprečeni da prisustvuje sastanku.

Prisutni narodni poslanici su upoznati sa stanjem u fabrici i, kako je istaknuto, preduzeće niz mera kako bi se rešili problemi, a koje su u skladu sa njihovim nadležnostima.

– Problemi su toliko veliki da nije jasno zašto se njima ne bave oni koji su za njih zaduženi, a to je država, budući da je ona većinski vlasnik. Mi smo potpuno stali iza zahteva sindikata i kada Narodna skupština u januaru bude počela sa radom, postavićemo pitanja Vladi da li zna u kakvim se problemima fabrika nalazi i ako zna, zbog čega ništa nije urađeno da se oni spreče, objašnjava Veroljub Stevanović.

Za Dalibora Jekića, predstavika Stranke slobode i pravde, problemi u fabrici su počeli kada je na mesto vršioca dužnosti direktora postavljen Mladen Petković.

– Čoveku koji je uništio Krušik, vi ste dali da vodi Zastavu oružje. Za mene je to frapantno, a za njega očigledno nagrada za ono što je uradio u Krušiku, kaže Jekić.

On dodaje da su narodni poslanici na satanku saznali da je izvršena procena kapitala fabrike, uz veliko obezvređivanje imovine i građevinskog zemljišta, pa pita nadležne da li se i poslovanje fabrike gura u pravcu da ona bude u potpunosti urušena, kako bi neko kasnije mogao da je kupi po ceni koja nije adekvatna.

Za Jekića je nedopustivo i to što zastava oružje već godinama ne ispunjava obaveze prema javno-komunalnim preduzećima u Kragujevcu i na taj način urušava gradska preduzeća.

Zbog svih navedenih problema narodni poslanik Nikola Nešić je istakao da će oni otvoriti vrata republičkog parlamenta radnicima Zastava oružja i da će im zakazati sastanak sa predstavnicima svih poslaničkih grupa, kako bi se vest o tome šta se dešava u fabrici što više proširila.

Radnici će, kažu, pokušati da stupe u kontakt i sa predstavnicima grada, a ukoliko generalni direktor ne bude postavljen u toku sledeće nedelje ne isključuju mogućnost izlaska na ulicu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari