Okončan štrajk upozorenja u „Zastavi oružje”: Sindikalci pozvali kragujevačke poslanike na razgovor o sudbini fabrike 1Foto: Sindikalna organizacija Zastava oružje

U „Zastavi oružje” u Kragujevcu održan je danas štrajk upozorenja i poslat poziv kragujevačkim narodnim poslanicima na zajednički razgovor o daljoj sudbini fabrike.

Blizu 2.000 radnika uzelo je od 11 do 12 sati učešće u štrajku upozorenja koji je organizovan zbog odbijanja Nadzornog odbora da se postavi generalni direktor fabrike Zastava oružje AD.

Zahtevi Štrajkačkog odbora su da se u najhitnijem roku izvrši izbor generalnog direktora, kao i smena Nadzornog odbora.

– Već je 20 dana kako fabrika nema generalnog direktora, a Nadzorni odbor je nedavno postavio statutarnog zastupnika koji bez obzira na ovlašćenja ne može da obavlja poslove generalnog direktora u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i Statutom preduzeća, ističe se u saopštenju Sindikalne organizacije „Zastava oružje”, koje potpisuje predsednik Dragan Ilić.

Po njihovom mišljenju, ogroman odziv radnika koji su učestvovali u štrajku govori i o zabrinutosti za budućnost fabrike i egzistenciju s obzirom na tešku situaciju u fabrici koja je uzrokovana dugogodišnjim neodgovornim upravljanjem zbog čega je fabrika u ogromnim dugovima i sa niskim stepenom upošljavanja koji ne daje nadu da na takav način može da se opstane.

Sindikat je uputio poziv svim narodnim poslanicima Skupštini Srbije izabranim na teritoriji Grada Kragujevca da sutra u sredu, 11. januara prisustvuju zajedničkom sastanku na kome bi se upoznali sa teškom situacijom u fabrici koja za rezultat ima bezakonje koje se sprovodi od strane Nadzornog odbora.

Poziv je upućen sledećim narodnim poslanicima: Nataši Jovanović, Biljani Ilić Stošić, Veroljubu Stevanoviću, Nikoli Nešiću, Daliboru Jekiću, Đorđu Kosaniću i Edisu Durgutoviću.

Tema sastanka bila bi, kako stoji u pozivu sindikata, „blokada rada fabrike koju je uzrokovao Nadzorni odbor nezakonitim i protivustavnim radom a kojim predsedava Ivica Marjanović, pukovnik Vojske Srbije”.

I u ovom pozivu narodnim poslanicima, sindikalci oružara podsećaju da je direktoru Mladenu Petkoviću mandat istekao 21. decembra i da od tada fabrika radi bez direktora. Što, kako tvrde, ima za posledicu „urušavanje normalnog poslovanja preduzeća koje sve više tone pod teretom dugovanja”.

Inače, povodom neimenovanja generalnog direktora fabrike sindikalna organizacija „Zastava oružje” već je organizovala jednočasovni štrajk upozorenja 29. decembra prošle godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari