Sindikat: Zastava oružje se upropašćuje da bi se lakše prodala 1Foto: FoNet

Sidikat Zastava oružje osuđuje izjavu generalnog direktora fabrike Milojka Brzakovića koji je na obeležavanju 164 godina od osnivanja fabrike Zastava oružje 27. oktobra 2017. iskazao podršku privatizaciji fabrike.

– Ovim se što potvrđuje sumnja Sindikata da se fabrika sve više poslovno i finansijski upropašćuje i devastira kako bi se što jeftinije prodala. Direktor koji je na čelo fabrike doveden kao penzioner, bez ikakve odgovornosti, zalaže se za prodaju fabrike koja je od svog osnivanja 1853. bila i ostala centar vojne industrije Srbije i koja već blizu dva veka ima važnu i vodeću ulogu u  privrednom i socijalnom razvoju Šumadije i države Srbije koju su stvarale generacije kragujevačkih oružara, navodi se u saopštenju Sindikata.

Kako ističu, raniji direktori vodili su  borbu za opstanak fabrike i njen razvoj, aktuelni direktor se zalaže za prodaju naše fabrike koja je bila i ostalasimbol industrijskog razvoja Srbije i od koje zavisi sudbina preko 10.000 Kragujevčana.

– Direktor podržava privatizaciju iako zna da je privatizacija u Srbiji imala osvetnički i  pljačkaški karakter, i da je kao model vodila tajkunskoj privatizaciji, velikoj obespravljenosti i teškoj eksploataciji radnika i jedan je od glavnih faktora produbljivanja socijalne i ekonomske krize i osiromašenja građana Srbije. Takva deindustrijalizacija nije zabeležena ni u jednoj zemlji posle Drugog svetskog rata. Privatizacijom su gašena radna mesta, oprema iz privatizovanih fabrika se prodavala kao staro gvožđe i železara Smederevo je tih godina radila punim kapacitetom – ističe se u saopštenju.  Iz Sindikata postavljaju pitanje „da li takvu sudbinu treba da doživi i njihova fabrika“  i konstatuju da prodaja neće ništa dobro doneti onima koji hoće da prodaju tu fabriku.

– Našu fabriku sada treba da vuče jaka lokomotiva. Na žalost,oni koji su sada lokomotiva nisu zaslužni da budu ni vagoni, zato imamo kompoziciju zarđalu koja stoji u mestu i gde rđa preti sve da nas prožma. Sindikat je već decenijama brana urušavanju fabrike od neodgovornih odluka koje su donosili političari i pojedini rukovodioci koji su bili na čelu naše fabrike jer su upropašćavali ono što su radnici fabrike stvarali, i danas je preko potrebno da se borimo protiv toga, za spas i budućnost naše fabrike i mi ćemo se boriti – navodi se saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari