Sindikati GSP održali miran protest jutros u šest sati: "Hteli smo da blokiramo pogon, ali pritisci su ogromni" 1FoNet/Beoinfo

Predstavnici tri sindikata u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd (GSP) – Pravda, Sloga i Centar, organizovali su jutros u šest časova miran protest ispred garaže Pogona Zemun, saopštili su organizatori.

Iako je ranije najavljena blokada saobraćajnog pogona, to se nije dogodilo zbog ogromnog pritiska na zaposlene i članove sindikata.

„Planirali smo radikalizaciju protesta blokadom jednog od saobraćajnih pogona, ali su kolege u poslednja dva dana konstantno javljale da postoji ogroman pritisak na njih, uključujući pretnje otkazima i premeštanjima u druge pogone“, rekao je predsednik Sloge GSP Miša Božić.

On je dodao da su kao odgovorni predstavnici sindikata preuzeli odgovornost i obavestili zaposlene da ne prisustvuju jutrošnjem skupu, odnosno da se samo oni pojave ispred pogona.

Božić je naglasio da već u pet sati u garaži Pogona Zemun nije bilo nikoga, osim celokupnog rukovodstva GSP u pogonu i nekoliko parkiranih policijskih vozila.

Predstavnici sindikata tvrde da neće odustati od dalje namere sindikalne borbe i najavljuju protestnu šetnju Brankovim mostom za ponedeljak u 17 časova, na koju će, osim članstva i zaposlenih, pozvati sve kojima je stalo do kvalitetnog gradskog prevoza u Beogradu i očuvanja GSP u vlasništva grada.

Sindikati zahtevaju hitnu obustavu planova za javno-privatno partnerstvo, koje predviđa oduzimanje brojnih linija GSP, koje bi prešle u privatno vlasništvo, specifično linije poteza 100 i 700.

Zahtevaju i stručnu analizu Saobraćajnog fakulteta o opravdanosti oduzimanja tih linija, donošenje održivog plana nabavki vozila za GSP Beograd, kao i garanciju da nijedan pogon GSP neće biti zatvoren zbog smanjenja obima posla i ustupanja poslova privatnom prevozniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari