Tri sindikata RGZ-a osudila "botovanje" na društvenim mrežama i "maskiranje nestručnosti" 1Foto: Radnik.rs

Tri reprezentativna sindikata Republičkog geodetskog zavoda, u zajedničkom saopštenju su osudila „učestale objave na društvenim mrežama o Republičkom geodetskom zavodu u kojima neki službenici – botovi maskiraju nestručnost, bahatost, nefunkcionalnost i neefikasnost rukovodstva u toj važnoj državnoj instituciji“.

Jedinstvena organizacija sindikata, Sindikat Nezavisnost i Sindikat RGZ-ASNS podsećaju da su ne tako davno u RGZ posao obavljali državni službenici, stručnjaci iz oblasti geodezije, prava, informatike…, a da su danas, „nakon „uspešno“ izvršene digitalizacije na scenu stupili neki novi stručnjaci – botovi. Njihova obaveza je da 24 sata sedmično provode na društvenim mrežama i otvaraju razne naloge sa kojih će da brane ono što je apsolutno neodbranjivo“, ukazuju sindikati RGZS-a.

„Nestručnost, bahatost, nefunkcionalnost, neefikasnost, pogrešnu organizaciju posla, neuspešne antikorupcijske mere ne mogu svojim nesuvislim komentarima da poprave desetine zaposlenih koji u odelu državnih službenika izigravaju botove. RGZ ne bi smeo da bude ničija prćija i da građane koji imaju sva prava da se interesuju o sigurnosti njihove imovine, ponižavaju i izlažu verbalnom i svakom drugom nasilju putem društvenih mreža“, ističe se u saopštenju.

Sindikati ocenjuju da se digitalizacija Geodetskog zavoda tokom poslednjih godina pretvorila u virtuelizaciju realnog života tako da izgleda normalno da se, na primer, u roku od 48 sati obavi uknjižba po nekom nedavnom zahtevu dok istovremeno za one podnete pre seda, osam godina nema „ni naznaka kada će biti rešeni“.

„Stavovi zvaničnika RGZ-a, koji u probranim medijima imaju mogućnost da prezentuju svoja ‘dostignuća’, samo dodatno iritiraju javnost. Umesto da neko od zvaničnika izađe i objasni da je po zakonu o adresnom registru nemoguće da postoje kućni brojevi sa oznakom „0“ ispada da ovaj registar vodi neka politička stranka“, navodi se u saopštenju.

Tri sindikata naglašavaju da je posao Republičkog geodetskog zavoda da sprovodi zakone i bude servis građana a pojedinaca ili interesne grupe. Zato sindikati u spornoj komunikaciji na društvenim mrežama ne vide nikakvu korist za državu i građane već pokušaje da se državni resursi iskoriste „za odbranu poljuljanih pozicija rukovodstva RGZ-a, koje je odavno van svake kontrole nadležnih institucija“, ali još ima pokrovitelje na važnim pozicijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari