Sindikati Sloga podržavaju sutrašnje proteste proizvođača mleka 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podržali su za sutra najavljene proteste proizvođača mleka u Šapcu i Mrčajevcima.

Sloga je u saopštenju ocenila da su zahtevi proizvođača mleka „potpuno opravdani“ jer država, kako se navodi, nije ispunila obaveze koje je imala prema njima, od subvencija do minimalne cene mleka.

„Ovaj protest je očigledno jedini način da se skrene pažnja na ozbiljne probleme sa kojima se suočavaju proizvođači mleka u Srbiji i da se pritisne država da preduzme konkretne korake ka rešavanju njihovih problema“, stoji u saopštenju.

Proizvođači mleka najavili su posle razgovora sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima poljoprivrede i trgovine, Jelenom Tanasković i Tomislavom Momirovićem, da će u nedelju održati protest u Šapcu i Mrčajevcima jer Vlada nije ispunila njihove zahteve za povećanje premija i subvencija.

„Tražili smo da premije za mleko budu povećane sa deset na 20 dinara, subvencije po grlu sa 25.000 na 40.000 dinara, da se utvrdi minimalna cena mleka od oko 70 dinara po litru, i ništa od toga nije ispunjeno“, rekao je agenciji Beta vlasnik farme krava i proizvođač mleka Dejan Trajković.

Dodao je da je obrazloženje premijerke bilo da za veću finansijsku podršku proizvođačima mleka „nema novca u budžetu i da se stalno traži da država plaća njihove gubitke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari