Sindikati Ziđin Koper pozvali na protest, menadžment tvrdi da ima podršku većine radnika 1Foto: M. Stojanović

Sindikati kompanije Serbia Zijin Copper (Srbija Zidjin Koper) pozvali su zaposlene, njihove porodice i građane Bora i Majdanpeka na protest protiv predloženog Pravilnika o radu kompanije, koji će biti održan danas u 15.30 ispred generalne direkcije, nakon koje će se organizovati jednosatna protestna šetnja.

U pozivu koji je objavljen na oglasnoj tabli kompanije ali bez potpisa i pečata organizatora što ranije nije bio običaj, navodi se da se protest organizuje radi „odbrane i zaštite interesa zaposlenih“.

Nakon pregovora između rukovodstva kompanije krajem prošle godine u Ministarstvu rudarstva, u kineskoj firmi navode da je mehanizam pregovaranja između kompanije i sindikata otvoren i transparentan, da treba da se nastavi, ali i da imaju podršku većine radnika.

Sindikati traže usklađivanje zarada sa visinom rasta inflacije u Srbiji na predlog Socijalno-ekonomskog saveta za 14,3 odsto, dok su u toj kompaniji ranije predložili linearno povećanje zarada od 5.000 dinara uz dodatno povećanje od pet procenata.

Prosečna zarada u kompaniji iznosi 110.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari