Skoro pola Evrope u opasnosti od suše 1Foto: EPA/ YONHAP

Skoro polovini Evrope preti suša, navodi se u izveštaju Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Evropske komisije koji je objavljen u ponedeljek.

U izvještaju se navodi da je 10. avgusta 47 odsto evropske teritorije dostiglo nivo upozorenja na sušu, dok je 17 posto ispitanih regija u stanju pune pripravnosti.

Istraživači kažu da su sušni uslovi, povezani s retkim padavinama i brojnim toplotnim talasima, od maja meseca nadalje uticali na pad nivoa reka širom Evrope. Smanjene količine vode takođe su negativno uticale na energetski sektor, kako za proizvodnju hidroenergije tako i za rashladne sastave drugih elektrana.

Suša je značajno smanjila prinose useva, pri čemu su najviše pogođeni kukuruz, soja i suncokret, rekli su istraživači.

„Vlažnost tla i vegetacijski stres ozbiljno su pogođeni“, navodi se u izveštaju, navodeći preko desetak zemalja u kojima raste opasnost od suše, uključujući Nemačku, Francusku i Britaniju.

„Ostatak Evrope, koji je već pogođen sušom, održava stabilne izrazito sušne uslove“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da su regije u kojima se uslovi najviše pogoršavaju one koje su već bile pogođene sušom u proleće ove godine – na primer severna Italija, jugoistočna Francuska i neka područja u Mađarskoj i Rumuniji.

Istraživači predviđaju da će u zapadnoj evro-mediteranskoj regiji uslovi topliji i sušniji od normalnih verovatno potrajati do novembra.

„Nedavne padavine mogle su ublažiti posledice suše u nekim regijama Evrope“, rekli su stručnjaci. „Međutim, u nekim su područjima povezane grmljavinske oluje uzrokovale štetu i mogle bi ograničiti blagotvorne učinke padavina.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari