Skupština usvojila izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu 1arhiva - Foto: Aleksandar Levajković

Državljani zemalja Evropske unije mogu kupiti zemljište u Srbiji posle 10 godina stalnog boravka u opštini u kojoj se ono nalazi, propisuju izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje je usvojila danas Skupština Srbije.

Izmene propisuju uslovi pod kojima državljani država članica Evropske unije mogu da steknu poljoprivredno zemljište u privatnoj svojini u Srbiji.

Izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđeno je da državljani država članica EU, koji budu hteli da kupe zemljište, najmanje deset godina moraju da budu stalno nastanjeni u lokalnoj samoupravi u kojoj se nalazi zemljište koje žele da kupe.

Rok od deset godina počinje da teče od usvajanja izmena i dopuna ovog Zakona.

Osoba koja želi da kupi poljoprivredno zemljište to zemljište mora da obrađuje najmanje tri godine, da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu u trajanju najmanje deset godina neprekidno i da u svojini ima mašine i alate za obradu zemljišta.

Građanima EU biće dozvoljeno da kupe maksimalno dva hektara poljoprivrednog zemljišta.

Državljani država članica Evropske unije neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište koje se nalazi na udaljenosti do deset kilometara od državne granice, poljoprivredno zemljište koje je u skladu sa posebnim zakonom određeno kao građevinsko zemljište, zaštićena prirodna dobra, kao ni parcele koje se nalaze u blizini vojnih kompleksa, unutar samih poligona. Pravo preče kupovine poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini imaće država.

Odredbe ovog Zakona, koje se odnose na uslove za sticanje poljoprivrednog zemljišta, neće se primenjivati u slučaju povraćaja imovine koja se vrši u skladu sa zakonima kojima se uređuje vraćanje oduzete imovine bivšim vlasnicima. Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku“, a počeće da se primenjuje od 1. septembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari