Sloga: Hoće li neko biti odgovoran za odlazak firme "Spilit" iz Vranja? 1

Odlazak ruske firme „Spilit“ iz Vranja, čiji su vlasnici bukvalno pobegli i preko noći ostavili više od 300 radnika bez posla i u neizvesnosti ukazuje na veoma ozbiljan problem koji sledi srpskoj privredi zbog netransparentnosti i zloupotreba prilikom dodeljivanja novca iz budžeta za subvencionisanje stranih firmi i kompanija, ocenio je Udruženi sindikat Srbije „Sloga“.

„Sloga“ smatra da je očigledno da su poslovni motivi nekim stranim firmama za prisutnost na srpskom tržištu isključivo novčane subvencije države na osnovu koje naprave kratkoročni profit, a zatim pobegnu.

„Sve ovo nameće ozbiljno pitanje nečije odgovornosti u Privrednoj komori Srbije i lokalnim samoupravama koji su vršili poslovne procene tih takozvanih „stranih investitora“, koji su evidentno prisutni u Srbiji sve dok država daje subvencije. Ovo nije samo skandal, ovo je i kriminal, jer sve ukazuje na zloupotrebe i korupciju u dodeljivanju narodnog novca za šta neko mora da snosi odgovarnost“, navodi „Sloga“.

„Sloga“ ističe da je i ranije upozoravala da će privreda koja se oslanja na strane investicije na osnovu velikih subvencija za otvaranje novih radnih mesta biti pogubna po celokupnu ekonomiju, jer je, kako navode, pored jeftine radne snage i netransparentnog subvencionisanja podložna nestručnosti kadrova i korupciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari