Smanjen budžet Skupštine Srbije: Plate iste, manje za putovanja i skupštinski materijal 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je prihvatio predlog da se budžet Skupštine Srbije smanji za skoro 144 miliona, s tim da plate poslanika i zaposlenih ostaju iste, kao i sredstva za poslaničke dodatke.

Prema predlogu generalnog sekretara Skupštine Srbije budžet će biti smanjen sa 3.333.924.000 na 3.189.944.000 dinara.

Smanjeni su stalni troškovi za 50 miliona, troškovi putovanja poslanika za 29,7 miliona, skupštinski materijal za 22 miliona, a tekuće popravke i održavanje za 16 miliona, dok se specijalizovane usluge umanjuju za pet miliona.

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura rekla je na sednici da je zamerka to što sednici odbora ne prisustvuje neko iz Ministarstva finansija i što nije obrazloženo gde će otići ušteda koja se pravi smanjenjem budžeta Skupštine Srbije, a koja iznosi oko 1,2 miliona evra.

Ona je rekla da joj je logično da putni troškovi budu smanjeni pošto je zemlja zatvorena, ali da se ne zna na koji način će se potrošiti novac stvoren ovom uštedom. Macura je dodala da bi bilo dobro da Odboru prisustvuje neko iz Ministarstva finansija kako bi napravio i uvod za rebalans državnog budžeta koji očekuje Srbiju.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić rekao je da će radikali podržati predlog smanjenja jer sada nije vreme da se bave drugim stvarima, te će naknadno izneti zamerke koje inače imaju.

„Apelovaćemo da se u trenucima kada treba da se spreči najveće zlo, da se gleda racionalnije i da se namenjena sredstva za agencije i odbore i druga tela, da se mnogo pametnije raspodeljuju – u svrhu pomoći da što pre rešimo problem sa kojim se suočavamo“, rekao je Mirčić.

Na pitanje poslanika SRS zašto Odboru ne prisustvuju novinari, predsednik Odbora i šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Alkesandar Martinović rekao je da je sednica najavljena i da mogu da joj prisustvuju mediji i istakao da im nije zabranjeno da prisustvuju, a da je ostalo do medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari