Smanjene devizne rezerve u oktobru zbog otplata kredita 1Foto: Uprava carina

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju oktobra, iznosile 16,3 milijarde evra, saopštila je Narodna banka Srbije.

U odnosu na kraj oktobra 2020. godine bruto devizne rezerve povećane su za 3,2 milijardi evra. U odnosu na prethodni mesec devizne rezerve smanjene su za 524,7 miliona evra. Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra iznosile 13,9 milijardi evra što je za 387,1 miliona evra manje nego na kraju prethodnog meseca.

“Smanjenje deviznih rezervi u oktobru rezultat je pre svega neto razduženja države po osnovu deviznih kredita i izmirenja drugih deviznih obaveza (u ukupnom iznosu 317,8 miliona evra), zatim aktivnosti Narodne banke Srbije radi očuvanja relativne stabilnosti na domaćem deviznom tržištu (neto odliv deviza 115 miliona evra), kao i uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu devizne obavezne rezerve (neto odliv 99,9 miliona evra)”, navodi se u saopštenju NBS.

Prilivi u devizne rezerve po osnovu donacija, efikasnog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima bili su veći od ostalih odliva za osam miliona evra.

Na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru promet devizama iznosio je 593,6 miliona evra i bio je za 15,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih deset meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,3 milijarde evra.

U oktobru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru neto prodala 140 miliona evra. Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, neto kupila 960 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.