Smernice Vlade Srbije za rad na visokim temperaturama 1Foto: Aleksandar Roknić

Visoke temperature koje će za vikend, prema procenama meteorologa, dostići i 40 stepeni, mogu dovesti do brojnih zdravstvenih tegoba. Posledice mogu biti i ozbiljnije usled direktnog izlaganja suncu, a u posebnom riziku su radnici koji posao obavljaju na visini i na otvorenom, zbog čega je važno podsetiti na uputstva za rad u ovakvim uslovima.

Vlada Srbije je još 2007. godine donela preporuku kojom se poslodavcima preporučuje kako da organizuju rad na otvorenom i njegovom primenom spreče eventualne nepoželjne scenarije, a riziku su najviše izloženi zaposleni u građevinarstvu i poljoprivrednici. Prema tim uputstvima, poslodavcima se preporučuje da rad organizuju tako da u najtoplijem periodu dana, od 11 do 16 sati, kada je temperatura iznad 36 stepeni, spreče obavljanje teških fizičkih poslova i direktnom izlaganju suncu, ako proces rada to dozvoljava.

Preporuke su da se, osim izbegavanja rada u najkritičnijem periodu, uvede rad po smenama, poveća broj radnika, izvrši preraspodela posla kako bi se teži deo obavljao u hladnijem periodu, kao i pravljenje češćih pauza, uz rashlađivanje i unos veće količine tečnosti.

Najčešće tegobe koje se mogu javiti usled direktnog izlaganja suncu jeste dehidracija organizma, odnosno nedostatak tečnosti, zatim sunčanica, toplotni osip ili čak toplotni udar.

Da bi se ovakve situacije predupredile, u vladinoj preporuci stoji da treba unositi veću količinu tečnosti, najmanje dva litra dnevno, a ukoliko fizička aktivnost traje duže od 60 minuta, osim obične vode, treba unositi i tečnost sa dodatkom ugljenih hidrata, kao bi se nadoknadili elektroliti izgubljeni pojačanim znojenjem.

Osim češćih pauza sa rashlađivanjem, treba obratiti pažnju i na ishranu, odnosno izbegavati tešku, masnu, konzerviranu hranu, kao i veće količine slatkiša, a unositi više voća i povrća, mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, manje hleba i obroke više bazirati na ribi i morskim plodovima.

Cilj ove preporuke, kako se navodi u dokumentu, je da pomogne zaposlenima i poslodavcima da, pri radu na otvorenom, smanje rizik po zdravlje zaposlenih na prihvatljiv nivo u nepovoljnim uslovima rada.

Ceo dokument možete pročitati na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari