Snažan ekonomski oporavak od krize 1foto EPA/JIM LO SCALZO

“U toku je snažan ekonomski oporavak koji je omogućen pravovremenim i obimnim merama monetarne i fiskalne politike, zbog čega MMF procenjuje rast BDP-a Srbije od 6,5 odsto ove godine, a zatim i nastavak visokog rasta od 4,5 odsto u 2022. godini”, ocenjeno je na završnom sastanku delegacije Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda u okviru programa Instrument za koordinaciju politike, saopštila je Narodna banka Srbije.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je i da je aktuelno kretanje inflacije pod uticajem privremenih faktora, pre svega niske baze iz prošle godine, kao i globalnih kretanja koja utiču na cene energenata i cena neprerađene hrane. Očekuju da će se, kao i u drugim zemljama, inflacija još nekoliko meseci kretati na sličnim nivoima, nakon čega će se, tokom 2022. godine, vratiti u ciljani koridor. Misija ocenjuje da je na ovakva kretanja koja su prisutna u velikom broju zemalja, Narodna banaka Srbije reagovala adekvatno pooštravajući monetarne uslove povećanjem prosečne repo stope unutar koridora kamatnih stopa, ne menjajući pritom referentnu kamatnu stopu. Konstatuje se i da je bazna inflacija u Srbiji relativno stabilna, što ukazuje da su inflatorni pritisci privremenog karaktera. „Pažljivo odmeravamo reakciju monetarne politike na privremeno višu inflaciju. Preduzeli smo prve korake ka pooštravanju monetarnih uslova, i nastavljamo da pratimo i ocenjujemo sva kretanja. Uz to, kretanje međugodišnje bazne inflacije u donjoj polovini ciljanog raspona tokom cele godine, koje se duguje i očuvanoj stabilnosti deviznog kursa, takođe ukazuje na privremenost aktuelnih faktora inflacije“, istakla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.
Misija ocenjuje i da su tokom 2021. zabeleženi odlični fiskalni rezultati i po tom osnovu ćemo imati za dva procentna poena niži deficit u odnosu na prethodno planirani.
Misija ocenjuje i da Srbija nastavlja sa strukturnim reformama, kao i da neke važne reforme tek predstoje poput razvoja tržišta kapitala u cilju dodatne podrške domaćim investicijama.
„Narodna banka Srbije nastavlja da vodi predvidivu i kredibilnu monetarnu politiku sa ciljem očuvanja cenovne i finansijske stabilnosti, uz podršku ekonomskom rastu čije smo projekcije na srednji rok povećali. Uz dinamičan privredni rast i u narednom periodu, naši građani i privreda mogu da očekuju kreiranje novih radnih mesta i podsticajan poslovni ambijent, kao važne osnove za održiv i snažan privredni rast i razvoj, i uz dalji rast životnog standarda naših građana”, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.