SNS: Dveri plasiraju dezinformacije da će toplane biti preorijentisane na drva 1Foto: Beta/Beoinfo

Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Čačku ocenio je danas da je opoziciona stranka Dveri, koja je saopštila da lokalna vlast namerava da gradske toplane preorjentiše na drva, „plasirala dezinformacije“.

SNS je navela u saopštenju da su Grad Čačak i Javno komunalno preduzeće (JKP) za grejanje sagledali mogućnost unapređenja trenutnog stanja kroz „ESKO model finansiranja“, odnosno javno-privatnog partnerstva, za šta nije potrebno izdvajanje iz gradskog budžeta jer bi cela investicija bila obaveza zainteresovanog privatnog partnera.

Dodaje se da je JKP pristupilo tom modelu kao načinu za smanjenje energetske zavisnosti Čačka od energenata koji se uvoze, kao i zbog toga što je prilikom sagorevanja emisija štetnih gasova minimalna.

„Taj način grejanja bi i u slučaju ekstremnih situacija, kada bi se ostalo bez gasa i mazuta, obezbedio minimalnu količinu toplote na sistemu za grejanje Čačana. Privatni partner bi biomasu obezbedio sa teritorije cele Srbije, gde najveći deo ‘sečke’ predstavlja otpadna biomasa i ne bi došla u obzir seča šuma na teritoriji Čačka da bi se obezbedio neophodni energent“, navodi se u saopštenju SNS.

Dodaje se da bi se privatni partner za grejanje grada birao kroz javnu nabavku, a odobrenje bi dala Komisija za javno privatno partnerstvo Vlade Srbije.

Dveri su ranije saopštile da gradska vlast krije nameru da toplane u Čačku preorijentiše na drva i pitala gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića zašto krije od gradjana da je započeo proces preorijentacije čačanskih toplana na „drvnu sečku“.

Iz te stranke istakli su da je gradska vlast, u tajnosti, već poodmakla sa namerom da vrati čvrsto gorivo u gradske toplane i da Čačak vrlo lako može da dodje u situaciju da ne dobija ništa od te buduće toplane, a da je u obavezi da isplaćuje privatnom partneru oko 200.000 evra godišnje.

Dveri su pitale gradske vlasti da li su svesni da na tržištu neće moći da se nadje dovoljna količina „drvne sečke“ koja bi podmirila potrebe Čačka i da li je izbor privatnog partnera već završen prema poznatom naprednjačkom obrascu „ja tebi, ti meni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari