Šok recesije se približava, upozorava Banka Amerike 1Njujork Foto: EPA/TANNEN MAURY

Banka Amerike, američka multinacionalna investiciona banka i kompanija za finansijske usluge, upozorava da visoka inflacija predstavlja kredibilnu pretnju ekonomskom oporavku koji je počeo pre samo dve godine.

„Šok inflacije se pogoršava, šok stope tek dolaze, šok recesije dolazi“, napisao je glavni investicioni strateg Banke Amerike Majkl Hartnet u belešci upućenoj klijentima, javlja Radio-televizija Srbije u tekstu sok recesija inflacija banka amerike, pozivajući se na Si-En-En.

Upozorenje je usledilo uoči novog vladinog izveštaja koji pokazuje da su potrošačke cene porasle za 8,5 odsto u martu, što predstavlja najbrži tempo od decembra 1981. godine.

Zabeleženi su rekordni skokovi cena u odnosu na prethodnu godinu za sve, od novih vozila i odeće za muškarce do hrane za bebe i preliv za salatu.

Inflacija je „van kontrole“, napisao je Hartnet i dodao da „inflacija izaziva recesiju“.

Iako je poslednju recesiju izazvala pandemija, ekonomska ekspanzija se često završava tako što Federalne rezerve pritisnu kočnice u borbi protiv rastuće inflacije.

Prošle nedelje, Dojče banka je postala prva velika banka koja je prognozirala recesiju. Banka očekuje da će Fed gurnuti ekonomiju u „blagi“ pad koji će početi krajem 2023.

Ali, drugi misle da bi Fed mogao da ukroti inflaciju bez izazivanja recesije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.