Španska ministarka finansija glavni favorit za čelnu funkciju u Evropskoj investicionoj banci 1EPA-EFE/ANGEL COLMENARES

Španska ministarka finansija Nadia Kalvinjo najveći je favorit da od Vernera Hojera preuzme čelnu funkciju u Evropskoj investicionoj banci (EIB), prenosi Politiko.

Belgijski ministar finansija Vinsent Van Petegem, koji vodi proces selekcije, poslaće pismo svojim kolegama iz Evropske unije u kojem podržava špansku ministarku finansija za tu funkciju, rekla su Politiku dva zvaničnika, koja su želela da ostanu anonimna.

Van Petegem se do sada uzdržavao od iznošenja jednog kandidata, jer nije bilo konsenzusa među članicama Evropske unije.

Ministri finansija sada treba da glasaju o tome da li podržavaju Kalvinjo, na sastanku koji će u Briselu biti održan narednog petka.

Nemački kancelar Olaf Šolc javno je podržao Kalvinjo na sastanku najviših evropskih socijalističkih lidera u Španiji ranije ovog meseca, a Francuska se još nije izjasnila ko je njen izbor.

Glavni rival španskoj ministarki bila je komesarka EU za konkurenciju Margaret Vestager iz Danske, koja je trenutno zamrzla tu funkciju da bi se fokusirala na svoju kandidaturu, a pored nje postoje još četiri kandidata za čelnu poziciju u banci koju su osnovale članice EU 1958. godine, da bi podržale infrastrukturne projekte i regionalni razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari