"Manje nego što smo tražili, više nego što smo imali": Da li su poljoprivrednici zadovoljni sporazumom sa Ministarstvom poljoprivrede? 1BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Nakon pet dana protesta, koji su eskalirali u traktorske blokade puteva širom Srbije, sklopljen je Sporazum o međusobnoj saradnji između sedam poljoprivrednh udruženja i Ministarstva poljoprivrede.

U pregovorima sa udruženjima, pored ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković, učestvovali su i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

Pomenutim sporazumom Ministarstvo se obavezalo da će povećati osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju po hektaru za duplo, odnosno sa 9.000 na 18.000 dinara u takućoj godini. Ipak, to je oko 17.000 manje od cifre koju su poljoprivrednici prvobitno zahtevali.

Takođe, Ministarstvo je obećalo da će podići maksimalnu granicu površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisanu za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju, na 100 hektara, ali od prvog dana naredne godine.

Zahtev da premija za mleko bude povećana sa 15 na 20 dinara po litru nije apsolutno prihvaćen, te će ona iznositi 19 dinara po litru. Iznos podsticaja za kvalitetne priplodne mlečne krave apsolutno je prihvaćen i biće 40.000 dinara po grlu.

Ukinuto je i 50 odsto naknade za odvodnjavanje za tekuću i potpuno za narednu godinu. Pored toga, držva se obavezala da će sprovesti analizu kontrole uvoza mleka i mlečnih proizvoda, uz komunikaciju sa proizvođačima mleka.

Predviđeno je da bude regulisano tržište uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka i da se nađe rešenje za otkup mleka proizvođačima kojima je otkup otkazan.

Pomenuti Sporazum predviđa i analizu tržišta žitarica i uvođenje „plavog dizela“. Poljoprivrednici će biti oslobođeni plaćanja akciza na dizel do 100 litara po hektaru za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Ipak, iako je dobar deo zahteva sa kojima su poljoprivrednici prvobitno izašli pred Ministarstvo i Vladu ispunjen, Nedeljko Savić, predsednik Udruženja „Stig“ iz Požarevca koje je jedno od sedam potpisnika Sporazuma, kaže za Danas da će budući razgovori sa nadležnima dati bolju sliku stvarnog stanja kada je reč o položaju poljoprivrednika.

„Deklarativno smo se složili sa kompromisnim rešenjem ponuđenim od strane Ministarstva poljoprivrede. Dobili smo duplo manje nego što smo tražili, i duplo više nego što smo imali. Ipak, ostaje da vidimo na koji način će se odvijati budući razgovori“, nagoveštava Savić.

Poljoprivrednik Milan Pajić iz Udruženja proizvođača mleka „Naše mleko“ iz Mačve, kome su nakon protesta mlekare obustavile otkup, kaže da mleko još uvek niko ne kupuje, ali da se čekaju rezultati budućih razgovora.

„Kada je reč o Sporazumu, zahtevi su delimično ispunjeni. U ovom momentu, učinili smo ustupke. Sve što je potpisano da će se realizovati odmah, rešeno je i definisano, a za ostalo ćemo saznati u narednom periodu. I žetva se bliži, pa ćemo videti šta će biti sa cenom pšenice. Govoreći o mleku, ako ne budemo imali bolju situaciju, imaćemo razgovore. Ako oni ne urode plodom, zna se gde se vidimo opet“, upozorava Pajić.

Između ostalog, Ministarstvo se obavezalo i da će regulisati tržište uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka, a to Pajić vidi kao jedino rešenje za kontrolu uvoza.

„Prvenstveno se mora obezbediti domaća proizvodnja, a ostalo, koliko je potrebno, odrediti putem kvota, a ne neograničenim uvozom. Tako rade i druge zemlje kao što su Holandija i Nemačka. Mesec dana ćemo dati lufta da se dogovaramo, a ako rešenja ne budu zadovoljavajuća, Sporazum ništa ne važi“, napominje naš sagovornik.

Sa druge strane, predsedniku Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovici Jakšiću, kao i njegovim kolegama ratarima, nije najjasnije ko je ovlastio udruženja potpisnike da pristanu u ime svih na uslove koje je ponudilo Ministarstvo.

„Ne znamo na osnovu kog člana zakona je potpisan Sporazum. Subvencije po hektaru treba da budu veće. Tražili smo da taj iznos bude 35.000 dinara, i smatramo da je ono što je dogovoreno malo. Takođe, sumnjamo da će otići u prave ruke, već poljoprivrednicima koji ne obrađuju zemlju i istu daju u zakup“, napominje Jakšić.

Naš sagovornik dodaje da će u narednom periodu ratari tražiti sastanak u Vladi ili sa predsednikom Srbije, i da će to najverovatnije biti za dva-tri dana.

„Ponovićemo prvobitne zahteve, uz obrazloženje zbog čega je neophodno da se u potpunosti ispune. Trenutno smo svi po njivama, jer je u toku prskanje, ali u narednim danima zahtevaćemo sastanak sa nadležnima“, kaže Jakšić.

Kako objašnjava, u Sporazumu kako je to sada navedeno, dosta toga je nedorečeno i nedefinisano, a posebno deo ko će moći da dobije subvencije.

„U postojećem Sporazumu nije precizirano kome idu subvencije. Sa druge strane, smatramo da je mlečno govedarstvo dobilo najviše iz ovog Sporazuma, a da su ostali sektori zapostavljeni, kao što su ovčarstvo i svinjarstvo“, tvrdi Jakšić.

Osim odgovora na zahteve koji su poljoprivrednici uputili, Ministarstvo se obavezalo i da učesnici protesta poljoprivrednika neće biti procesuirani ukoliko su dobili kazne tokom blokada puteva.

Takođe, razgovori koji tek treba da uslede ticaće se budućeg agrarnog budžeta, nove agrarne politike i dodele subvencija.

Sa druge strane, poljoprivrednici su se obavezali da će se povući sa ulica, kao i da će se komunikacija sa Ministarstvom ubuduće odvijati mirnim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari