U podzemnom skladištu gasa Banatski dvor juče je počelo utiskivanje prvih količina prirodnog gasa koji će služiti kao rezerva za narednu grejnu sezonu. Prema rečima Dušana Bajatovića, generalnog direktora Javnog preduzeća Srbijagas, do 1. septembra u podzemno skladište Banatski dvor dnevno će biti utiskivano milion kubnih metara, a nakon izgradnje novih proizvodnih kapaciteta količina utisnutog gasa će se povećati na 3,5 miliona kubnih metara dnevno.

Bajatović je naglasio da bi do 15. novembra, kada će biti završena prva faza izgradnje, u Banatski dvor trebalo da bude utisnuto ukupno 300 miliona kubnih metara gasa, što bi bilo dovoljno za redovno snabdevanje industrijskih potrošača u periodu od 60 dana. Prema Bajatovićevim rečima, u podzemno skladište Banatski dvor već je utisnuto 107 miliona kubnih metara gasa. On je dodao da Srbijagas pregovara sa kompanijama EON i MOL da se u slučaju gasne krize obezbede određene količine gasa za Srbiju koje bi bile skladištene u Mađarskoj.

Bajatović je istakao da se trenutno vode pregovori sa partnerima iz Gasproma o ekonomskim pitanjima u vezi s formiranjem zajedničkog preduzeća za upravljanje podzemnim skladištem Banatski dvor i da očekuje da će to preduzeće biti formirano do kraja sledeće sedmice. U zajedničkom preduzeću Rusi će imati 51, a Srbijagas 49 odsto vlasništva. On je rekao da bi druga faza izgradnje podzemnog skladišta Banatski dvor trebalo da bude završena do 2012. godine i da će kapacitet skladišta, kada ono u potpunosti bude završeno, biti oko 800 miliona kubnih metara gasa dnevno. Celokupna investicija za završetak izgradnje skladišta vredeće 22 miliona evra. Bajatović je najavio da će do kraja jula biti formirano zajedničko preduzeće Srbijagasa i Gasproma za izgradnju gasovoda Južni tok, a sedište tog preduzeća biće u Švajcarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari