Srbija bez vajde od Turskog toka 1Foto: Dragan Antonić/Fonet

Sastanak turskog i ruskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina, održan juče u Istanbulu, koji se između ostalog bavio i energetskim projektima ponovo je u žižu interesovanja srpske javnosti postavio pitanje izgradnje gasovoda „Turski tok“.

Naime, u slučaju da do tog projekta zaista i dođe a pod uslovom da se taj gasovod sa ruskim „plavim energentom“ iz Turske nastavi ka Grčkoj ili Bugarskoj, potrošači u Srbiji bi mogli na njega da računaju kao na jedan od isplativih pravaca snabdevanja gasom. Energetski eksperti u Srbiji pak, suzdržani su jer smatraju da je reč o projektu „na dugom štapu“ te da, bar u ovom trenutku, ne treba trošiti previše vremena na razmatranje eventualnog učešća Srbije u „Turskom toku“ jer to, kako kažu, najmanje zavisi od nas.

– „Turski tok“ svakako jeste dobar projekat, ali za Rusiju koja će svoj gas transportovati i isporučivati Turskoj. Srbiju kao zemlju koja bi trebalo da bude deo tog projekta u ovom trenutku niko ne pominje. Da li će se naša zemlja naći u toj priči ne zavisi samo od dobre volje Rusije i Turske već prvenstveno od toga da li će Evropska unija prihvatiti taj projekat. U slučaju da ga ne prihvati „Turski tok“ se neće proširiti prema Evropi trasom preko Grčke ili Bugarske. Dok nije poznata maršruta tog gasovoda i dok se EU ne izjasni o tom projektu bespredmetno je pričati o tome da li bi Srbija imala benefite od toga – kaže za Danas Slobodan Ružić, direktor kompanije Enerdži sejving grup.

On naglašava da je reč o projektu koji je tek u povojima, da u ovom trenutku sa našim interesima nema nikakvih dodirnih tačaka i da zbog toga srpska javnost ne bi trebalo previše da se bavi tom tematikom. „Turski tok“ može da bude zamena za izgradnju „Južnog toka“ u smislu snabdevanja krajnjih potrošača u Evropi samo u slučaju da se EU složi sa tim.

– Ako Evropska unija i Rusija po tom pitanju postignu neki dogovor, onda u tom trenutku treba ozbiljno razmišljati i praviti planove da se Srbija uključi u taj projekat. Do tada je svaka rasprava bespredmetna. U slučaju da EU prihvati izgradnju „Turskog toka“ to je već druga priča u kojoj Srbija treba ozbiljno da traži svoju šansu. Istini za volju, izgradnja gasovodne mreže kroz Srbiju bi bila veoma skupa investicija ali bi se to rešilo uzimanjem povoljnih kredita ili na neki drugi način – naglašava Ružić.

NJegovo mišljenje deli i Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, koji za Danas ističe da aktuelna priča o „Turskom toku“ nije vezana za Srbiju.

– U ovom trenutku reč je o pokušaju realizovanja projekta koji bi Turskoj obezbedio veće količine ruskog gasa u konkretnom slučaju za zapadni deo te zemlje. Zasad se ne razmatra mogućnost o kojoj se govorilo ranije da se krak tog gasovoda proširi prema nekoj zemlji Evropske unije, Grčke ili Bugarske. Tako da Srbija nema šta da očekuje ili osluškuje šta će se dogovoriti Putin i Erdogan jer to sa nama nema nikakve veze – kaže Vuletić.

On dodaje da Srbija može da računa na taj projekat samo u slučaju da se izmeni aktuelna politička klima, to jest da se postigne dogovor Evropske unije i Rusije o odmrzavanju energetskih projekata koji su bili aktuelni pre ratnih zbivanja u Ukrajini.

– Ako do toga dođe, „Turski tok“ za Srbiju postaje veoma interesantan. Svejedno je da li bi se na taj gasovod nadovezali iz pravca Grčke ili Bugarske. Treba biti objektivan i bez obzira na sve pogodnosti naglasiti da „Turski tok“ nikada ne može biti tako isplativa opcija kao što bi bio „Južni tok“ da je projekat zaživeo ali je svakako daleko povoljnija od snabdevanja Srbije gasom iz „Severnog toka 2“. Naime, u slučaju izgradnje „Turskog toka“ Srbija ne bi morala zemljama zapadne Evrope da plaća visoke takse za gas iz „Severnog toka 2“, a zaradila bi i od tranzitnih taksi jer bi gasovod prolazio kroz našu teritoriju – zaključuje Vuletić.

Juče smo povodom izgradnje gasovoda „Turski tok“ kontaktirali i nadležne u Evropskoj komisiji koji su nam odgovorili da to telo nema komentar povodom realizacije tog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari