Srbija do 2050. da bude potpuno dekarbonizovana zemlja 1Foto: Pixabay/Enriquelopezgarre

Dekarbonizacija i proces zelene tranzicije i zelena agenda predstavljaju priliku da Srbija privuče nove investicije i unapredi svoju energetsku bezbednost, istovremeno doprinoseći ostvarivanju regionalnih i globalnih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena – izjavila je danas Zorana Mihajlović na otvaranju Međunarodne konferencije „Kako sprovesti održivu tranziciju u elektroenergetskom sektoru zapadnog Balkana“.

Prema njenim rečima, nalazimo se na raskrsnici i pitanje je da li ćemo biti hrabri, odogovorni i svesni da je potrebno da svi budemo uključeni u proces energetske tranzicije što podrazumeva i vladu, parlament, struku i nevladin sektor.

Moramo da isključimo sve vrste lobija iz proizvodnje električne i toplotne energije, kako bi smo mogli da sprovedemo promene u energetskom sektoru uz održavanje  energetske bezbednosti i poštovanja svih standarda zaštite životne sredine i kako bi smo pokrenul novu strukturu ne samo energetskog miksa, već kompletne privrede – istakla je ministarka Mihajlović. Ona je dodala da je cilj da Srbija do 2050. godine bude potpuno dekarbonizovana zemlja. Istovremeno, smatra Zorana Mihajlović, potreban nam je i plan za korišćenje lignita za koji mora da se zna kakav će biti za narednih nekoliko godina i decenija.

Uz uvažavanje svih analiza i potencijala, jasno je čak i da nema zelene agende na globalnom nivou da bi smo u jednom trenutku morali da mislimo i o drugim izvorima za proizvodnju struje, koji nisu niskokalorični lignit. Lignit nije više naše zlato kao pre 30 godina, jer sada koristimo najnekvalitetniji lignit, pa nam je potrebna veća količina za jedan kilovat čas, pa je i realna cene te energije znatno viša – naglasila je Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari