Srbija na 63 odsto proseka EU po inovacijama, ali brzo napreduje 1Foto: EPA/DAVID CHANG

– Srbija je inovator u nastajanju i po performansama na tom planu je na 63,2 odsto proseka Evropske unije, pri čemu njene performanse rastu brže od proseka EU i jaz se smanjuje, navodi se u izveštaju Evropski rezultati inovacija za 2023.

U delu izveštaja o Srbiji kao njena relativna snaga na polju inovacija navedeni su sledeći pokazatelji: troškovi za inovacije koji nisu vezani za istraživanja i razvoj, inovatori proizvoda, zapošljavanje u inovativnim preduzećima, inovatori poslovnih procesa i troškovi za inovacije po zaposlenom.

Istovremeno su kao relativne slabosti pobrojani emisije finih čestica u vazduh, dizajn aplikacije, produktivnost resursa, državna podrška istraživanjima i razvoju u sektoru poslovanja i patentne prijave.

U odnosu na izveštaj iz prethodne godine, Srbija je najviše napredovala u oblasti preduzeća koja pružaju obuku za informaciono-komunikacione tehnologije (ICT), prodora širokopojasne mreže i kod inovatora poslovnih procesa.

Najveći pad je registrovan kod saradnje inovativnih malih i srednjih preduzeća sa drugima, tehnologija povezanih sa životnom sredinom i inovatora proizvoda, navodi se u izveštaju Evropske komisije. Od 2016. Srbija je na polju inovacija najviše napredovala kod inovatora proizvoda, prodora širokopojasne mreže i zapošljavanja u inovativnim preduzećima dok je snažan pad bio kod preduzeća koja pružaju obuku za ICT, tehnologija vezanih za životnu sredinu i izvoza proizvoda srednje i visoke tehnologije.

Izveštaj o inovacijama obuhvata članice EU i druge evropske zemlje koje su svrstane u pet kategorija: lidere inovacija (performanse iznad 125 odsto proseka EU), snažne inovatore (100-125 odsto), umerene inovatore (70-100 odsto) i inovatore u nastajanju (ispod 70 odsto).

U izveštaj Evropski rezultati inovacija za 2023. sa Zapadnog Balkana su uključene Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija koja se jedina iz regiona našla i u polugodišnjem izveštaju Regionalni rezultati inovacija.
Sve zemlja Zapadnog Balkana, kao i Turska i Ukrajina, u grupi su inovatora u nastajanju.

U EU su lideri inovacija Belgija, Danska, Finska, Holandija i Švedska, dok su inovatori u nastajanju sa performansama znatno ispod proseka EU Bugarska, Hrvatska, Letonija, Poljska, Rumunija i Slovačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari