Srbija prodala Kosovu robe u vrednosti od 490 miliona dolara 1Foto: Lidija Lazarević/Danas

Vrednost trgovinske razmene između Srbije i Kosova tokom 2022. godine iznosila je blizu 545 miliona dolara, objavio je sajt Kosovo onlajn.

Prema preliminarnim podacina Republičkog zavoda za statistiku, u koje je Kosovo onlajn imao uvid, iz Srbije je na Kosovo plasirana roba u vrednosti od 490,5 miliona dolara, dok je sa Kosova dopremljena roba vrednosti 54,5 miliona dolara.

Pokrivenost dopremljene robe onom koja je plasirana na Kosovo 899 odsto.

Posmatrajući zemlje potpisnice inicijative „Otvoreni Balkan“, vrednost robne razmene Srbije sa Albanijom je prošle godine iznosila 302,2 miliona dolara, a sa Severnom Makedonijom skoro 1,6 milijardi dolara.

U Severnu Makedoniju Srbija je izvezla robu vrednu 1,02 milijardi dolara, a uvoz od južnog suseda iznosio je 536,5 miliona.

Vrednost robe izvezene iz Srbije u Albaniju takođe je veća od one koja je uvezena iz te zemlje i iznosi 216 naspram 85,8 miliona dolara, što predstavlja pokrivenost uvoza izvozom od 252 odsto.

Posmatrajući zemlje CEFTA sporazuma, prema preliminarnim podacima RZS, Srbija je 2022. godine imala ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu vrednu 7,3 milijarde dolara, s tim da je uvoz dostigao 5,1 milijardu dolara, a uvoz je bio nešto ispod 2,2 milijarde dolara.

To znači da je Srbija 2022. imala izraziti suficit u trgovini sa zemljama članicama CEFTA, jer je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 233 odsto.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije u CEFTA sistemu je i dalje BiH, na koju otpada gotovo polovina razmene, u iznosu od 3,45 milijardi dolara, a sledi Crna Gora sa trgovinskim obimom od 3,1 milijarde dolara.

Najnerazvijeniju trgovinu unutar CEFTA ugovora Srbija ima sa Moldavijom, jer je razmena sa tom zemljom iznosila svega 69 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari