Demokratska stranka traži da se Predlog zakona o budžetu za 2014. godinu povuče iz procedure i u narednih sedam dana organizuje skupštinska rasprava u kojoj bi učestvovale političke stranke, sindikati i stručna javnost kako bi se doneo bolji predlog, rekao je juče predsednik DS Dragan Đilas na konferenciji za medije.

On je dodao da je ovo četvrti budžet koji predlaže i usvaja ova vlada, a da su prethodna tri završila „katastrofalno“. „Smanjena je kupovna moć, proizvodnja, broj zaposlenih… Ulazimo u ciklus iz kojeg nema povratka. Primera radi, prihodi u budžetu Republike Srbije u oktobru 2012. iznosili su 93 milijarde, dok je ta suma u oktobru ove godine bila 73 milijarde, odnosno 22 odsto manje. Srbija je danas siromašnija za četvrtinu u odnosu na prethodnih godinu dana“, napomenuo je Đilas u sedištu stranke podsetivši i da je Fiskalni savet tražio povlačenje predloga budžeta.

On je naveo i da je za prvih osam meseci ove godine smanjena proizvodnja hrane za 15,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, proizvodnja piva za trećinu, a sokova za 20 odsto. To sve pokazuje, prema njegovim rečima, da građani manje kupuju, pa se samim tim i proizvodnja smanjuje.

„Za sledeću godinu ne predviđa se 13. penzija za penzionere, od toga se definitivno odustalo. Iznos zaduženja povećan je sa 5,8 na 6,5 milijardi evra. Ova vlada je šampion u zaduženjima. Predviđeno je i povećanje plata za zaposlene u državnom sektoru za 3,2 odsto, a broj ljudi koji su se zaposlili na osnovu stranačke opredeljenosti je ogroman“, objasnio je Đilas. On je dodao i da je mera za smanjenje plata većih od 60.000 dinara besmislena, jer se time dobija duplo manje nego što će država dati garancije za Srbijagas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari